Annons
Nyheter

Chefekonom: Kraven i Nafta är oroväckande

Mexikos eftergifter i den nya handelsöverenskommelsen med USA riskerar att ändra spelreglerna för handelspolitiken i världen och göra det dyrare för företag att verka i Nordamerika, enligt Stockholms handelskammare.(TT)
Publicerad 28 augusti 2018

Höjda minimilöner för anställda i fordonsindustrin och krav om att 75 procent av insatsvarorna produceras lokalt är vad som hittills har framkommit av den nya överenskommelsen mellan USA och Mexiko.

Trots att Sverige och andra länder med fordonstunga industrier inom EU inte påverkas direkt av de tuffare villkoren kan de göra livet tuffare för företag som har produktion i de båda länderna. Det tror Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare som tar upp Volvos nya fabrik i Charleston, South Carolina som exempel.

””
Annons

"Klåfingrigt"

Ett annat större orosmoln är enligt Hatzigeorgiou vad Donald Trumps förhandlingsteknik innebär för handelspolitiken på lång sikt. Enligt honom är utvecklingen där länder använder handelspolitiken för att indirekt reglera enskilda arbetsmarknader djupt problematisk. I fallet Mexiko riskerar kraven om höjda minimilöner att leda till kraftig höjd arbetslöshet.

””

Kanada är avgörande

Ännu finns dock ingen Nafta 2.0 och president Trump har en lång väg kvar innan frihandelsavtalet är formaliserat.

För att han ska ro i land ett nytt avtal krävs nämligen kongressens medgivande.

Och än så länge saknar presidenten esset i rockärmen, enligt Utrikespolitiska institutet.

””

Den analysen motsätter sig Hatzigeorgiou på Stockholms Handelskammare.

Enligt honom finns det goda chanser för Trump att vinna stöd i de egna leden för ett avtal utan Kanada med på banan.

””

Kort tidsfrist

Mexikos byte av statschef är ytterligare ett huvudbry för Trump som fruktar omförhandlingar om inte avtalet kommer på plats innan presidentens installation den 1 december. För det krävs ett godkännande av de amerikanska politikerna i Washington DC senast fredag.

””
Annons

Andreas Hatzigeorgiou kallar det snarare högt spel från Trumpadministrationen sida.

””

I korten ligger krav om införandet av skiljedomstolar som skyddar Kanada från framtida strafftullar. Utöver det vill USA:s nordliga granne behålla höga importtullar på vissa jordbruksprodukter, vilket Trump tidigare bestämt protesterat mot.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons