TT-Ekonomi

Xi Jinping fortsätter på inslagen väg

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Lägre importtullar på bilar och ett större utländskt ägande i den kinesiska bil-, båt- och flygindustrin. Gamla löften upprepades när Kinas president Xi Jinping talade under ett allt betydelsefullare ekonomiskt forum i Hainanprovinsen tidigare på tisdagen.(TT)

Presidentens tal på Boao forum ses av många som ett försök av den kinesiska ledaren att lätta på spänningarna till motparten USA i det eskalerande handelskrig som de båda supermakterna befinner sig i.

Men nyheterna i framträdandet var få.

– Egentligen sa Xi Jinping ingenting annorlunda än de utfästelser han gjorde i Davos i fjol. Han vill inte framstå som att han faller för trycket från USA, säger Frédéric Cho, oberoende Kina-rådgivare.

Lovar ökad import

Utöver upprepandet av löftena om lättnader i handelspolitiken samt en öppnare ekonomi sade presidenten att han hoppas på att öka importen och att Kina inte är ute efter att skapa ett handelsöverskott. Globaliseringen är en utveckling som inte går att stoppa var ett Xi Jinpings budskap.

– Dörren som öppnas i Kina kommer inte att stängas. Den kommer att öppnas mer och mer, säger han, men nämnde inte direkt handelskonflikten med USA.

USA har på senare tid infört tullar på stål och aluminium, och Kina har svarat med tullar på amerikanska varor. Den amerikanske presidenten sade nyligen att han såg slutet på konflikten.

"Kina kommer att ta bort sina handelshinder, eftersom det är det enda rätta", twittrade Donald Trump i helgen.

Spel för gallerierna

Men enligt Frédéric Cho har Xi Jinping inga planer på att låta omvärlden styra över Kinas politik. Utfästelsen om handelslättnader kring bilar kan för USA:s del ses som en tom gest.

– Man ska komma ihåg att General Motors största marknad är Kina och att 99 procent av den består av bilar tillverkade i landet. Så vi får se om Donald Trump kan se igenom den här gesten.

Börsglädje efter tal

I samband med Xi Jinpings tal stack de asiatiska börserna iväg uppåt trots en skakig inledning på handelsdagen. Vid stängning visade de stora börserna i Japan, Kina och Sydkorea på plus.

Även terminshandeln med aktier inför öppningen i USA fick en skjuts i och med presidentens framträdande.