TT-Feature

Konflikt om offentlig konst på nätet

TT-Feature Artikeln publicerades

Får offentlig konst fotograferas och publiceras fritt på internet? Det ska nu avgöras i ett ärende i Högsta domstolen. Inte utan ersättning till konstnärerna, anser Bildkonst Upphovsrätt Sverige (BUS). Att offentlig konst flyttar ut på internet ställer till det i konstvärlden.(TT)

Att offentlig konst flyttar ut på internet ställer till det i konstvärlden. Wikimedia Sverige har sedan ett par år drivit en hemsida där bilder av offentlig konst från hela landet publiceras.

– Vi gör databasen för att konsten inte ska glömmas bort och för att den ska vara lätt att hitta, så att man kan njuta av den, säger Jan Ainali, verksamhetschef vid Wikimedia Sverige, till TT.

Men BUS har reagerat på att man inte har frågat om lov eller ersatt konstnärerna vars verk fotograferats av, och skickade förra året en stämning.

– Vi skulle vilja att Wikimedia tecknade ett avtal med BUS om den här användningen så att Wikimedia får tillgång till de konstverk de behöver, rättigheterna, samtidigt som medlemmarna får betalt för att konstverken används på sajten, säger Erik Forslund, jurist på BUS, till SVT.

Men Jan Ainali hänvisar till att det finns ett undantag i upphovsrättslagen där det står att konst på allmän plats får avbildas.

Tycker du inte att konstnärerna måste få betalt?

– Självklart ska de ersättas ordentligt. Jag säger bara att det ska ske i ett annat led. De är redan betalade med offentliga medel och kanske borde de i stället vara högre.