TT-Feature

Morgan Freeman framkallar rysk ilska

TT-Feature Artikeln publicerades

Amerikanske skådespelaren Morgan Freeman framkallar starka reaktioner i Ryssland med en ny video på Youtube. - Vi ligger i krig, säger han i filmen där han varnar för president Putin.(TT)

I ett två minuter långt klipp riktar sig Freeman till kameran och pratar med sin välbekanta mörka stämma om Putin och anklagelserna om rysk inblandning i presidentvalet.

– Vi har blivit attackerade. Vi ligger i krig, säger han gravallvarligt och uppmanar amerikanska makthavare att grundligt undersöka saken.

Utspelet har fått fräna reaktioner i Ryssland. Putins talesman Dimitrij Peskov kallar anklagelserna grundlösa och känslostyrda medan flera medier beskyller Freeman för att vara en megafon för amerikansk propaganda, skriver The New York Times.

Samtidigt kallade nyhetskanalen Rossiya 24 in psykiatriker, som förklarade att Freeman lider av "Messiaskomplex" efter att ha spelat Gud i flera filmer. En väderpresentatör på samma kanal påstod att amerikanen är "sjuk på grund av överarbete och marijuanabruk".

Avsändare bakom filmen är den nystartade organisationen Committee to Investigate Russia (CIR) som arbetar för att rikta ljus mot de påstådda kopplingarna mellan ryska intressen och Donald Trump. Förutom Morgan Freeman är bland andra filmskaparen Rob Rainer engagerad i gruppen.