TT-Feature

Håkan Hellström sörjer Wadling

TT-Feature Artikeln publicerades

Budet om Freddie Wadlings död orsakar sorg bland artistkollegorna och många uttrycker den i sociala medier. Bland dem Håkan Hellström, Ebbot Lundberg och Malena Ernman. "All kärlek till dig Freddie", skriver Håkan Hellström.(TT)

Hellström, som länge har haft Freddie Wadling som förebild och sjöng med honom under spelningen på Ullevi, 2014, skriver om honom på Facebook: "Freddie Wadling älskade. För oss som spelade alternativ musik i Gbg var Freddie en gudfader. En legend. Jag trodde ibland att han skulle överleva oss alla. All kärlek till dig Freddie. Tack för allt och tack för att jag fick dela scen med dig, min idol, och bli din kompis."

En annan Göteborgsprofil som sörjer Freddie Wadling är Ebbot Lundberg.

– Om Sverige har haft en enda motsvarighet till Captain Beefheart så är det Freddie Wadling. Han var en stor konstnär med en unik röst. En av de största röster Sverige haft. Och han satte sin egen prägel på allt han gjorde. Dessutom var han en otroligt stor och vänlig själ som många kanske körde lite för hårt med, säger han till Göteborgs-Posten.

Sjöng duett med Ernman

Freddie Wadling sjöng många duetter under sin karriär - en av dem tillsammans med operastjärnan Malena Ernman. De framförde bland annat Lou Reeds låt "A perfect day" tillsammans med Göteborgssymfonikerna 2007.

– Han var en fantastisk människa att jobba med. Ödmjuk, underbar, djup, gripande, en skör människa med ett mörker och djup i sig som var helt ofattbart. Det är så fruktansvärt tragiskt att han har gått bort, säger hon till TT.

– Han hade en hjärtskärande röst. En mänsklig, naken, brutal röst. Det var nästan inte rösten, utan mer ljudet han skapade som gjorde något, det låter pretentiöst, men det var något särskilt som raspade till inom en när han sjöng.

Även sångerskan Sofia Karlsson sjöng duetter tillsammans med Wadling, bland annat "Where the wild roses grow".

– Freddie var fantastisk. För mig är det som att Sveriges bästa mansröst är borta - och en fin person. Första gången jag hörde honom sjöng han "Somewhere over the rainbow", det var min första förälskelse i honom för jättelänge sedan. Sedan sjöng han och jag "Where the wild roses grow" i "På spåret" med Augustifamiljen. Det är ett starkt minne.

Hedras i sociala medier

Snart skulle inspelningarna av "Så mycket bättre" ha börjat, där Wadling var en av deltagarna tillsammans med bland andra artisten Little Jinder.

"Tänker bara på Freddie. Och alla andra unika musiksjälar som bara försvinner... Som Olle. Finns inte många kvar nu. Jag sa ja till Så Mycket Bättre för att jag är så fascinerad av dig. Nu får vi inte lära känna varandra så. Men nu lyfter du från marken. Och din röst finns kvar med oss", skriver hon på Instagram.

På sociala medier hedras och minns artistkollegorna Freddie Wadling.

"Unikaste av artister"

Sångerskan Sarah Dawn Finer har lagt upp en Instagrambild på Wadling och skriver om ett personligt minne: "Den vackraste av röster och unikaste av artister finns inte längre bland oss. Kommer aldrig glömma när vi satt på Orust i denna sjöstuga på Taubespelen 2011 och pratade med mina föräldrar. Du var en ängel Freddie. Vila i frid".

Till Aftonbladet säger Bob Hunds frontman Thomas Öberg att han precis bestämt sig för att hylla Freddie Wadling under fredagens Bob Hund-spelning på Liseberg. Den livestreamas även på Bob Hunds Facebooksida.

– Det här är jättetråkigt alltihopa. Men jag är en ganska onostalgisk person. Sist jag träffade Freddie så bodde han på Sjöfartshotellet i Stockholm, vi skulle jobba ihop och han var full av energi. Ikväll när vi spelar på Liseberg har vi en marchorkester på plats som ska tolka "Den ensamma sjömannens födelsedag" och det blir vår hyllning till Freddie, säger han och lägger till:

– Det kommer bli helt och hållet den stunden då jag tar itu med min sorg över det här. Då kommer jag gå in i det, använda popkulturen för att förstärka sorgen, men också visa att musik är världens bästa smärtstillare.