TT-Feature

Ron Howard fortsätter att utforska Mars

TT-Feature Artikeln publicerades

Det har blivit dags för den andra säsongen av "Mars" - tv-serien som, i sin skildring av kolonisering av planeten med samma namn, blandar spelscener med intervjuer och dokumentärt material.(TT)

Med sina närmare 100 film- och tv-roller och med regin till filmer som "Solo: A star wars story", "Apollo 13", "Da Vinci-koden" och "A beautiful mind" på sitt CV är Ron Howard en av de mest kända och mäktigaste männen i Hollywood.

Sin makt använder han bland annat till att, som producent, göra de filmer och tv-serier han vill se gjorda - som "Mars", ett slags mix av dokumentärfilm och äventyrshistoria.

"Överleva på Mars"

Serien utspelas år 2033 och handlar om hur en expedition från Jorden försöker kolonisera Mars och om de problem som möter kolonisatörerna.

– Det började med att vi läste en bok som spekulerade i vad som skulle kunna hända vid en kolonisering, det väckte idén om att göra en serie där vi kunde blanda fiktivt material med intervjuer med experter i ämnet, säger Ron Howard.

– När vi nu går in i säsong två är skillnaden mot den förra att det blir mer historieberättande. Och vi försöker vara realistiska. I varje fall så realistiska som vi kan vara. Det känns som om vi haft mer självförtroende nu, det känns mer sömlöst nu.

Howard säger att arbetet med serien självfallet har lärt honom mycket om planeten Mars och om dess användningsområden.

– Det skulle till exempel vara mycket smartare att ha Mars som utgångspunkt för rymdfärder, mycket smartare än att utgå från Jorden. Och om vi här, Gud förbjude, någon gång måste lämna vår planet så skulle vi kunna överleva på Mars.

Inga filmplaner

Skulle han själv vilja resa dit ut? Han skrattar.

– Nej. Jag älskar mitt jobb, att producera och regissera filmer och tv-serier, jag tror inte att det finns så stort behov av det däruppe. Jag fortsätter nog med det jag kan.

Han nämner Ridley Scotts "The martian" som sin egen favoritfilm om Mars. Själv har han dock inga planer på att omsätta erfarenheten från tv-serien till en egen biofilm i ämnet.

– Jag vill fortsätta med det här just nu. Jag gillar att göra tv, att kunna utveckla berättelserna. Vi har planer för fler kommande säsonger om publiken tycker om det vi gör.

Den andra säsongen av "Mars" går i svenska National Geographic från söndagen, den 11 november.