TT-Feature

Sorglös Allan rena terapin

TT-Feature Artikeln publicerades

I debutromanen reste Allan Karlsson tillbaka genom det som Jonas Jonasson ser som det värsta av århundraden: 1900-talet. Men världsläget är inte så mycket bättre i dag, och nu får den beryktade hundraettåringen träffa Donald Trump. "Min lilla gubbe" säger Jonas Jonasson mitt i en mening.(TT)

"Min lilla gubbe" säger Jonas Jonasson mitt i en mening. Är det så han tänker på Allan Karlsson? Med sådan ömhet?

– Jag tycker väldigt mycket om honom. Han är mer distanserad till mig än vad jag är till honom kan man säga.

Någon ny roman om honom skulle det inte bli. Men den Martin som han försökte göra till läsarnas ciceron genom en ny världspolitisk satir, nu om 2017, vägrade tala. Bara som ett experiment testade Jonas Jonasson vad Allan skulle ha sagt och gjort i samma situationer.

– Då satt det direkt.

"Det är som det är, det blir som det blir" är Allan Karlssons mantra även här, ett slags sorglöshet genom såväl privatliv som världspolitisk terror och en viktig förklaring till hans framgång hos läsarna i "Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann", tror Jonas Jonasson.

– Han är en politisk idiot. Gud hjälpe oss om det fanns för många av hans sort, men i den här politiska idiotin uppstår något väldigt skönt terapeutiskt. Han är helt bekymmerslös. Det har hjälpt mig och det har säkert hjälpt en och annan läsare också. Dessutom behandlar han folk utifrån vad han tycker att de förtjänar, inte utifrån vilken position de har.

Kraschad luftballong

I "Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket" är Allan Karlsson livstidsturist på Bali, nu med en nyinköpt "svart platta" på vilken han läser om vad som händer runt om i världen. Via en kraschad luftballong och ett fraktfartyg lastat med illegal uran kommer han till Korea och vidare till ett möte med en kolerisk Donald Trump som Allan driver till vansinne.

– Han har vuxit in i en roll som jag inte i min vildaste fantasi kunde tänka mig från början. Jag är väldigt samhälls- och historieintresserad. I första boken ville jag ta ära och redighet av det värsta århundradet av dem alla, 1900-talet. Nu kände jag frustration över hur vi gång på gång kan gå in i samma fälla, som om 1900-talet inte fanns, säger Jonas Jonasson som väntade ut fjolårets val i såväl Frankrike som Tyskland innan han skrev klart.

En tredje bok

Engagemanget smittar av sig på Allan Karlsson.

– Ja fast han inte vill det. Det var lugnare förr när han kunde smutta på sin grogg och låta världen sköta sig själv. Hans ambition är väl att kasta den där plattan i skogen och vara sig själv igen, men vi får väl se, säger Jonas Jonasson som redan nu planerar en tredje bok.

När han inte skriver hemma på Gotland reser han till Afrika, framför allt Kenya och Sydafrika.

– Det är en stor kärlek, mitt andra hem. Det finns en afrikansk filosofi som heter ubuntu. I den finns en sentens som lyder "jag behöver dig för att vara jag, du behöver mig för att vara du". Jag tycker det är väldigt vackert och talande för den vänskaplighet jag möter i Afrika, på landsbygden inte minst. Det är väldigt tvärtemot hur det är här. Försök sätta in den sentensen i den svenska valrörelsen - då händer det jättemycket.