Annons
Nyheter

En ny politik för landsbygderna efterlyses

Det behövs en ny politik för Sveriges landsbygder. Det efterlyser Landsbygdsriksdagen som avslutades på söndagen. Ökat bostadsbyggande, bättre transporter och bättre service och trygghet, är de viktigaste frågorna som lyfts fram.(TT)
Publicerad 20 maj 2018

Landsbygdsriksdagen konstaterar i sitt gemensamma uttalande att landsbygdens behov har nedprioriteras under lång tid och att det har skapat ett kluvet land. Krafttag mot den negativa utvecklingen efterlyses.

"Vi vill ha ett land i balans. Vi måste finna nya lösningar på landsbygden som anpassas efter de lokala förhållandena. Vi tycker att landsbygden måste få finnas till på sina egna villkor och utvecklas efter sina egna förutsättningar", heter det i uttalandet.

””
Annons

Ta på allvar

Han ser Landsbygdsriksdagen som en kraftig manifestation för landsbygdens frågor. Politikerna måste ta frågorna på allvar, inte minst mot bakgrund av vad som hände i USA och med Brexit. Lördagens partiledardebatt imponerade dock inte alltför mycket på honom.

””

Hela Sverige ska leva efterlyser en utredning av möjligheterna att låta värdena av naturresurser som vind och vatten stanna kvar lokalt.

””

Ökad trygghet

Landsbygdsriksdagen efterlyser ökat bostadsbyggande, bättre möjligheter till resor och transporter, digitalisering av hela Sverige, bättre service och trygghet och mer lokalt inflytande.

Det ska ske genom att beslut inte fattas som påverkar landsbygderna negativt. Regelverk ska förenklas och byråkratin minskas. I uttalandet efterlyses att lokal finansiering, inflytande och civilsamhället främjas.

Svagare framtidstro

Uttalandet avslutas med orden: "Det är dags att skapa en landsbygdspolitik för hela Sverige att hela Sverige." 

Framtidstron på landsbygden är svagare än i städerna. Enligt en Ipsos-undersökning som DN presenterade nyligen tror bara 35 procent i landsbygdskommunerna på en god ekonomisk utveckling, mot 62 i storstäderna. 30 procent i landsbygdskommunerna tror att den egna orten har dåliga framtidsutsikter jämfört med 16 procent i storstäder.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons