TT-Inrikes

EU ger grönt ljus för snabbt stöd till bönder

TT-Inrikes Artikeln publicerades

EU-kommissionen lättar på regelverket och ger möjlighet att snabba på utbetalningar till de bönder som drabbats av torkan. - Förhoppningsvis kan Jordbruksverket ställa om och se till att pengarna kommer till bönderna i oktober, säger Lars-Erik Lundkvist på LRF.(TT)

På torsdagen gav EU-kommissionen besked om att man lättar på sitt regelverk när det gäller jordbruksstöd. Bönder kan nu få upp till 70 procent i direktersättning och 85 procent i landsbygdsstöd utbetalt två månader tidigare än vanligt, i oktober i stället för i december.

– Det är bra att kommissionen även ändrar möjligheten att få direktersättningarna tidigare, vilket varit rörigt i regelverket. Sedan är frågan om kontroller måste vara genomförda dessförinnan, det brukar vara ett problem att det är ett krav för att få direktersättning, säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

Regeringens aviserade ett krispaket på 1,2 miljarder kronor och har haft för avsikt att betala ut 400 miljoner stödkronor i år. De pengarna kan nu också komma att betalas ut tidigare, tror Lars-Erik Lundkvist.

– Det svenska krisstödet skulle bli ett tillägg till den ordinarie EU-utbetalningen. Om Sverige nu utnyttjar möjligheten att betala ut stödet i oktober i stället för i december så vore det rimligt att även extrapengarna från regeringen kommer bönderna till del tidigare, säger han.