Annons
Nyheter

Färre fynd av listeria

De senaste åren har fynden av bakterien listeria i mat minskat, noterar Livsmedelsverket som genomfört två kontrollprojekt under fjolåret. Det som undersökts är kallrökt och gravad fisk samt skivade charkvaror i butiker. Dessutom har prover tagits på utrustning och i lokaler där sådana livsmedel produceras.(TT)
Publicerad 19 september 2017

De senaste åren har fynden av bakterien listeria i mat minskat, noterar Livsmedelsverket som genomfört två kontrollprojekt under fjolåret.

Det som undersökts är kallrökt och gravad fisk samt skivade charkvaror i butiker. Dessutom har prover tagits på utrustning och i lokaler där sådana livsmedel produceras.

Annons

Totalt kontrollerades 601 prov av fisk och charkvaror i butiker i 46 kommuner. Av fiskproven innehöll 4 procent bakterien, i köttet var andelen 3 procent.

I kontrollen av 22 charkanläggningars och 25 fiskanläggningars utrustning och lokaler hittades listeria i 14 respektive 28 procent.

"Det går åt rätt håll, men det är viktigt med fortsatt fokus på listeria", skriver verket i ett pressmeddelande.

Listeria kan orsaka allvarlig sjukdom, särskilt hos gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons