TT-Inrikes

Kraftig minskning av bostadsinbrott

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Antalet bostadsinbrott har minskat med omkring en fjärdel mellan januari och november 2018 jämfört med samma tidsperiod förra året, visar siffror från polisen som Dagens Nyheter tagit del av. Polisen hade fram till sista november i år mottagit totalt 14 775 anmälningar om inbrott och inbrottsförsök.(TT)

Antalet bostadsinbrott har minskat med omkring en fjärdel mellan januari och november 2018 jämfört med samma tidsperiod förra året, visar siffror från polisen som Dagens Nyheter tagit del av.

Polisen hade fram till sista november i år mottagit totalt 14 775 anmälningar om inbrott och inbrottsförsök. Mellan 2014 och 2017 låg samma siffra konstant på omkring 20 000 anmälningar.

En av förklaringarna till den kraftiga minskningen skulle kunna finnas i gränspolisens arbete med riktade insatser mot internationella brottsnätverk.

– I januari 2018 satte vi igång en insats som hette Trinity. Den handlade om utbildningsinsatser i lokalpolisområden angående organiserade ligor som kommer hit och begår stöldbrott. Jag tror att nedgången i inbrott är en effekt av det, säger Per-Arne Kaati, kommissarie och sektionschef vid gränspolisen, till DN.