TT-Inrikes

M framåt - Alliansen backar

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Stödet för Moderaterna fortsätter att öka bland väljarna - men de övriga allianspartierna tappar stöd, enligt Novus väljarindex Svensk väljaropinion, en sammanvägning av flera mätningar som gjorts på uppdrag av Omni.(TT)

Stödet för Moderaterna fortsätter att öka bland väljarna - men de övriga allianspartierna tappar stöd, enligt Novus väljarindex Svensk väljaropinion, en sammanvägning av flera mätningar som gjorts på uppdrag av Omni.

M ökar med 1,2 procentenheter till 21,9 och är i princip uppe på samma nivå som i december 2016 då partiet hade 22,0 procent. Centerpartiet och Miljöpartiet backar mest i opinionen med 0,7 vardera. Kristdemokraterna backar 0,6 procentenheter och hamnar därmed hela 1,2 procentenheter under riksdagsspärren. Totalt går Alliansen bakåt.

De rödgröna backar också lite och är nu endast 0,5 procentenheter större än Alliansen.

Sett över hela året har det till synes turbulenta året knappt påverkat det politiska läget utifrån väljarstödet från december 2016 jämfört med december 2017, enligt Novus. De som kan anses vara vinnare är Socialdemokraterna (+1,5) och Centerpartiet (+0,7) som avslutar året med ett högre stöd än de hade december 2016.