Annons
Nyheter

Skogsbrand avslöjade stenåldersjägare

Den stora skogsbranden i Västmanland 2014 blottlade marken. Det gjorde att arkeologer kunnat hitta fynd från stenåldern, som annars kanske aldrig skulle ha upptäckts. - Man kan säga att branden öppnade ett fönster för oss, säger arkeologen Anette Färjare.(TT)
Publicerad 6 augusti 2017

Skogsbranden i Västmanland brände bort all vegetation på marken. För arkeologerna innebar det en ovanlig möjlighet att kunna se de lämningar som varit dolda i tusentals år, och länsstyrelsen beställde en inventering.

””

Första pionjärerna

Annons

För 10 500 år sedan var skogen som slukades av lågorna ett skärgårdslandskap. Med hjälp av modeller på var dåtidens kust gick började arkeologerna söka efter spår av människor. På två höjder, 130 meter över dagens havsnivå, som då var en liten ö, gjordes de äldsta fynden. Spår av kvarts visade att redskapstillverkning skett här.

””

Landhöjningen gick fort och människorna etablerade sig när öarna växte. 1 000 år senare fanns flera stenåldersboplatser. Även här är det främst kvarts som lämnat spåren. Mineralen användes ungefär som flinta, till knivar, harpunspetsar och annat. Enligt Anette Färjare jagade människorna säl i området, antagligen med nät och harpuner.

””

Människorna försvann

När landhöjningen fortsatte och det blev längre till havet försvann människorna från området.

””

Det var relativt lugnt i skogen fram till att kolningen tog fart. Skogen användes till kolning för bland annat industrikomplexet Engelsbergs bruk, som var aktivt under nästan 400 år. Hundratals nya kolbottnar, resterna efter kolmilor, upptäcktes under inventeringen.

””

Många av fynden hade aldrig gjorts utan branden.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons