Annons
Nyheter

Språkvetare oroade över studenters skrivande

Antingen måste kraven på blivande studenter skärpas, eller så måste universiteten få resurser att lära studenterna skriva begripligt. Det hävdar oroade språkvetare vid Lunds universitet. - Det går inte att trolla med någon snabbkurs, säger Gunlög Josefsson, professor i svenska.(TT)
Publicerad 5 oktober 2017

Hon och Sara Santesson, universitetsadjunkt i retorik, har granskat ett urval studenters skrivförmåga. Studien visade att omkring 20 procent av studenterna hade stora problem. En del av dessa skulle klara sig med stöd av studieverkstäder, men hälften behöver snarare återgå till gymnasienivå.

””

Studenterna i fråga läser vid humanistiska och teologiska fakulteten, där bland annat blivande lärare, historiker, religionsvetare och samhällsdebattörer utbildas. Det handlar alltså om personer som i högsta grad har svenska språket som arbetsredskap.

Annons

Blivit sämre?

Gunlög Josefssons intryck är att studenternas förmåga att uttrycka sig i skrift försämrats över tid, vilket skulle kunna förklaras med att läsandet minskat. En annan förklaring kan vara betygsinflation i gymnasieskolan.

Gymnasieminister Anna Ekström (S) är inne på samma linje.

””

Ekström konstaterar också att de studenter som nu börjat läsa vid högskola gick i skolan när kunskapsresultaten sjönk kraftigt. Nu finns tecken på att det vänt.

””

Går inte ihop

Frågan är vad som måste göras i högskolan. Ingen vill ju sänka kraven, konstaterar Sara Santesson:

””

De är båda kritiska mot regeringens förslag om ett brett deltagande i högskoleutbildning.

””

Deras slutsats är att resurserna måste utökas, kanske i kombination med att behörighetskraven skärps.

Högskoleminister Helene Hellmark Knutsson är på resa utomlands och har inte gått att nå.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons