TT-Inrikes

Valspurt med målfoto i sikte

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Partierna jobbade sig oförtrutet in i kaklet på lördagen. De två hetaste statsministerkandidaterna valspurtade väl medvetna om att det kan bli målfoto om regeringsmakten.(TT)

– Det är hårt, det är ingen tvekan om det, sade statsministern och S-ledaren Stefan Löfven till TT efter ett kort tal på Sergels torg i Stockholm.

Med insikten att Socialdemokraterna förmodligen kommer att göra sitt sämsta val i modern tid, tar Löfven inte ut en seger i förskott.

– Nu är det sju partier som har möjlighet att göra något bra efter valet. Vi får se valresultatet men det beror också på om de andra tänker göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

– Det är en folkomröstning om välfärden och om anständigheten i svensk demokrati. Vi kan inte ha ett parti med avgörande inflytande som skrämmer minoriteter och attackerar media, sade Löfven med udden mot SD.

"Mycket tramsande"

Sergels torg var även platsen för det gemensamma valmötet med Alliansens partiledare. M-ledaren Ulf Kristersson tyckte att valrörelsen varit ungefär som förväntat:

– Det har varit mycket tramsande och lögner om andras politik, många vantolkningar, precis som jag misstänkte. Där har Socialdemokraterna gjort sig skyldiga till väldigt många övertramp.

L-ledaren Jan Björklund varnade för Vänsterpartiets framgångar i opinionen och ser det som realistiskt att Jonas Sjöstedt kan bli vice statsminister:

– Skulle en rödgrön regering sitta kvar så kommer politiken att flyttas kraftigt till vänster.

Optimism hos V

Skulle de rödgröna bli största block måste V få en framskjuten roll, fastslog Sjöstedt på Medborgarplatsen i Stockholm:

– Om det blir så, då är det vi som ser till att de rödgröna bli större än alliansen. Då är det vi som ser till att vi bygger ett mer jämlikt samhälle som håller ihop, det är vi som ser till att vi får en statsminister och regering som lutar åt vänster.

TT: Hur ser du på dina möjligheter att bli vice statsminister om de rödgröna skulle bli större?

– Vi är beredda att ta regeringsansvar, det är vårt mål att göra det. Men i ett svårt läge kan vi även förhandla om budgeten. Vi tänker ta varje möjlighet att få igenom praktisk politik och i varje läge se till att det är vänstern och inte högern som styr, svarade Sjöstedt stärkt av att V enligt opinionsmätningarna lär göra sitt bästa val på 20 år.

Åkesson mot alla

Ett annat parti med stark vind i seglen är SD. Partiledaren Jimmie Åkesson prickade in Sveriges tre största städer i valrörelsens elfte timme.

Hans segervittring bedarrade inte av skanderande motdemonstranter på Värnhemstorget i Malmö.

– Det märks att vi på riktigt utmanar Socialdemokraterna och Moderaterna om att bli det här landets största parti.

Innan Åkesson hastade vidare mot Göteborg, målade han upp bilden av svensk politik där alla "de gamla partierna" bekämpar SD.

– Det finns sju partier som vill fortsätta med det som misslyckats så kapitalt så länge. Kära nån, ni som bor i Malmö, gå en runda i Malmö och se hur det ser ut. Tycker ni att det ser bra ut, är ni nöjda?

Lööfs värderingar

Även Centerpartiets ledare Annie Lööf går i mål med högt självförtroende. Hon varnade i sitt valfinaltal åhörarna för vänstern och SD när det är dags att rösta.

– När masken faller från Jimmie Åkesson inser man att detta är på riktigt, vi kan inte ge inflytande till ett främlingsfientligt parti, sade Lööf från partiets scen vid Sergels torg.

För henne står särskilt värderingsfrågor på spel i valet:

– De värderingar som har byggt Sverige starkt, det handlar om medmänsklighet, det handlar om öppenhet, samarbete med omvärlden, företagsamhet, jämställdhet; de utmanas nu och de utmanas från både höger- och vänsterpopulister.