Annons
Nyheter

M och KD vill ha fler svar från Wallström

Både M och KD vill ha fler svar från utrikesminister Margot Wallström (S) angående det omtalade mötet om den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Wallström vill inte säga om hon har förtroende för Sveriges ambassadör i Kina eller inte.(TT)
Publicerad 18 februari 2019
Både M och KD vill ha fler svar från utrikesminister Margot Wallström (S) angående det omtalade mötet om den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Wallström vill inte säga om hon har förtroende för Sveriges ambassadör i Kina eller inte. Men
Både M och KD vill ha fler svar från utrikesminister Margot Wallström (S) angående det omtalade mötet om den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Wallström vill inte säga om hon har förtroende för Sveriges ambassadör i Kina eller inte. Men
””

Men han framhåller också att Wallström snarast måste reda ut de motstridiga uppgifter som finns om vad som egentligen skedde och om vem som visste vad på UD.

Informerats löpande

Annons

En UD-källa uppger att Wallmark har informerats regelbundet och ofta om vad UD vetat.

Lars Adaktusson är utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna. Han säger att riksdagens utrikesutskott, där han sitter, i torsdags fick information av Wallströms kabinettssekreterare Annika Söder.

Hon sade samma sak, enligt Adaktusson, som sin chef dagen efter: att UD inte kände till den svenska Kina-ambassadörens besök och förehavanden i Stockholm eller det omstridda mötet. Efter det har sedan UD förtydligat och sagt att ingen på UD som ansvarar för Gui Minhai-ärendet kände till eller hade godkänt mötet som ambassadör Anna Lindstedt ordnade med kinesiska företrädare och Gui Minhais dotter Angela Gui.

””
””

"Finns tydliga regler"

Om det visar sig att Kinas ambassad I Sverige var inblandad blir saken än allvarligare, anser Adaktusson.

””

Margot Wallström vill vänta till utredningen om Gui Minhai-mötet är klar innan hon uttalar sig om eventuellt förtroende för Lindstedt.

””

Skickar inspektörer

UD klargjorde sent på måndagskvällen att departementets inspektörsfunktion skickas till ambassaden i Peking för att stötta personalen där i deras arbete och för att få en tydligare bakgrund till vad som skett.

UD:s förhoppning är också att inspektörerna ska kunna stärka departementets förmåga att bistå Säpos förundersökning framöver, enligt UD:s presschef Patric Nilsson.

TT: Men innebär det här att er interna undersökning har återupptagits igen?

””
Annons

"Andra spekulera"

Margot Wallström vill inte svara på frågan om hur allvarligt hela det här ärendet är för UD.

””

Åklagare Hans Ihrman leder Säkerhetspolisens brottsutredning om det inträffade. Eventuellt kan det röra sig om brottet egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, alltså att ambassadören har förhandlat utan regeringens godkännande. Vare sig hon eller någon annan är dock delgiven misstanke, enligt Ihrman.

En central fråga är vilken behörighet Lindstedt har haft. Det är inte givet att hon enligt lag måste ha haft exempelvis utrikesministerns uttryckliga godkännande till mötet och vad som avhandlades där.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel dag för UD:s besked om att inspektörsfunktionen sätts in i Peking. Rätt dag är måndag.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons