Annons
Nyheter

Ygeman: "Ibland blir det stök"

Inrikesminister Anders Ygeman (S) ser upploppet i Rinkeby som en effekt av att polisen ökat närvaron i utsatta områden. - Polisen backar inte ut. Polisen finns där, säger han.(TT)
Publicerad 21 februari 2017

Inrikesministern anser att det som skett i Stockholmsförorten Rinkeby är allvarligt, men han ifrågasätter inte polisens bedömning att det var nödvändigt att skjuta verkanseld. Ygeman tycker att polisen i grunden gjorde en bra insats.

””

"Backar inte"

Annons

Han pekar på att när polisen gjorde en insats i Hammarkullen i Göteborg, så applåderade de boende från balkongerna.

””

Förra justitieministern, moderaten Beatrice Ask, varnar för konsekvenserna om polisen inte får tillräckligt med resurser.

Kräver polisstation

””

Hon är kritisk till att det ännu inte finns en lokal polisstation i Rinkeby och tycker "i princip" att det borde finnas en polisstation i alla de 15 områden i Sverige som polisen pekat ut som särskilt utsatta.

Ygeman säger att beslutet är fattat om en Rinkebystation, att resurser finns, men beklagar att byggnadsarbetet drar ut på tiden. Han tillägger att polisen ändå ska ha en hög närvaro i området.

Rättvis bild?

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson anser att på kort sikt så måste polisen få de befogenheter och resurser som behövs "för att ta tillbaka alla de här områdena".

Han tycker att den Sverigebild som amerikanska Fox News gett på det stora hela är rättvisande och att Rinkebyupploppet bekräftar det.

””

Ansträngt läge

Regeringen har höjt polisens anslag med 75 miljoner kronor i år, en anslagsökning som därefter trappas upp till en knapp miljard 2020. Rikspolischef Dan Eliasson har dock sagt att det inte är tillräckligt.

Annons

Enligt polisen är ekonomin ansträngd i år. Förra året utökades antalet civilanställda med 1 131 personer och för att klara den kostnaden måste man använda hälften av årets anslagskredit. Polisen ska lämna sitt budgetunderlag till regeringen i nästa vecka.

Regeringen har också tillsatt en utredning som ska se över om straffen för angrepp på blåljuspersonal ska skärpas och om fler handlingar som innebär att blåljuspersonal hindras ska kriminaliseras. Utredningen ska inte vara klar förrän sommaren 2018.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons