TT-Sport

Biles hyllade offren för "skräckläkaren"

TT-Sport Artikeln publicerades

Den första på 24 år att ta alla fem gymnastikgulden. Ändå var det Simone Biles ljusgrönblå dräkt som stal rubrikerna efter de amerikanska mästerskapen. - Färgen är för offren, sade Biles och tänkte på dem som utnyttjats sexuellt av landslagsläkaren Larry Nassar.(TT)

Biles, 21, hade själv designat sin tävlingsdress ända ner till färgen, en ljus grön-blå nyans som har blivit en symbol för personer som blivit sexuellt utnyttjande.

– Jag står med dem alla och jag tycker att det är ett sätt att förena (människor).

Simone Biles var en av över 100 gymnaster som utnyttjades sexuellt av Larry Nassar som under många år var amerikansk landslagsläkare. Efter en väldigt känslomässig rättegång i början av året, dömdes Nassar till 175 års fängelse.

I OS i Rio de Janeiro 2016 tog Biles hem fyra guld. Hon gjorde sedan ett två år långt tävlingsuppehåll innan hon gjorde comeback för en månad sedan med sikte på OS i Tokyo 2020. Biles vann alla fyra grenar under de amerikanska mästerskapen, plus mångakampen. Det var femte gången som hon tog mångkampstiteln, bara Clara Schroth Lomady har tagit fler med sina sex på 40- och 50-talen. Och inte sedan Linda Metheny delade totalsegern 1971 har en icke-tonåring tagit hem mångkampstiteln i USA.

Segersiffrorna var dessutom imponerande. Biles 119,850 poäng var hela 6.55 bättre än tvåan, regerande världsmästaren Morgan Hurd.

Men mest hyllningar fick tävlingsdräkten.