TT-Sport

Bröderna Ingebrigtsen till final efter drama

TT-Sport Artikeln publicerades

Det blir tre norska bröder Ingebrigtsen i EM-finalen på 1 500 meter. Efter stor dramatik i kvalet. Mellanbrodern Filip föll, tappade flera sekunder, men kom tillbaka och säkrade finalplatsen. - Jag var tvungen att ta mig upp och komma igång igen.(TT)

Han var nöjd att konkurrenterna i försöket, bland annat svenske Kalle Berglund, inte satte upp farten när han och ytterligare två löpare gick i backen med knappa 800 meter kvar av loppet.

– Lyckligtvis var inte de andra så smarta att de satte upp tempot. De gjorde det lättare för mig, men det kostade på, sade Filip Ingebrigtsen till norska NRK.

Skadorna efter fallet var synliga och norrmannen tvingades uppsöka läkare för att sy några stygn efteråt.

Blickarna kommer att riktas mot de tre bröderna i fredagskvällens final.

– Det kommer att bli en intressant final helt klart. Om någon vill hänga på i Ingebrigtsen-partyt så är de välkomna. Jag tror på mina bröder, sade storebror Henrik.

Filip Ingebrigtsen är regerande mästare, 17-årige Jakob är yngst och har den näst bästa tiden i Europa i år.

Hundradelar från final

Kalle Berglund var den av svenskarna som var närmast att nå finalen. Han gick upp i täten på sista varvet, men orkade inte riktigt utan missade en finalplats med 28 hundradelar.

– Det är inte godkänt. Men det är inte värdelöst heller. Jag skulle ha sprungit bättre de sista 100 meterna, sade han till SVT.

Även Elmar Engholm och Johan Rogestedt missade final på 1 500 meter.

Missade med sex hundradelar

Mästerskapsdebutanten Felix Svensson, 21, var bara sex hundradelar från att gå vidare från försöken på 200 meter i EM. Svensken blev fyra i sitt försöksheat på 20,95. De tre bästa gick vidare.

– Det svider lite. Jag gjorde en bra kurva, men inte lika bra upplopp. Det var okej, sade Svensson till SVT.

Svensson fick starta från bana två, en av de tuffare banorna på 200 meter.

– Det är en svår bana. Nu är det bara att ladda om för stafetten där vi siktar oss på att ta oss till final, sade han.

Elin Westerlund sprang 100 meter häck på 13,42 i försöken och även hon är utslagen. Matilda Hellqvist sänkte sitt personliga rekord på 400 meter när hon sprang på 52,68 i sitt försök. Tiden är den sjunde bästa på distansen genom tiderna i Sverige, det räckte dock inte till vidare avancemang.