Nyheter

Debutanterna avgjorde för nya Tre Kronor

Debutanterna klev fram när nya Tre Kronor besegrade Tjeckien i Karjalaturneringen. Ung som gammal. Jonathan Davidsson, 21, sköt vinstmålet i 3-2-segern och målvakten Lars Johansson, 31, räddade 24 av 26 skott.(TT)
Publicerad 8 november 2018

Tre Kronors har elva debutanter i Karjalatruppen - säsongens första landslagsturnering - och tio fanns på isen i Tipsport Arena i Prag.

Efter två perioder med bra och produktivt spel tröt orken i tredje perioden då tjeckerna forcerade för en kvittering. Men svenskarna höll undan.

””

Iskallt mål

Han sköt iskallt 3-1-målet, det som skulle bli det matchvinnande, i den andra perioden då Tre Kronor gick från 1-1 till 3-2-ledning. Han blev frispelad av Joakim Nygård och sköt pucken via stolpen till höger om tjeckiske målvakten Jakub Kovar.

””

Lars Johansson grämde sig över sina två insläppta mål - men var desto mer nöjd över sitt spel när Tjeckien forcerade i sista perioden och tvingade honom till elva räddningar.

””

Åttonde äldsta

Johansson är den äldste debutanten i Tre Kronor på tolv år och går in på åttonde plats i listan över de äldsta debutanterna i historien.

””
””

Ytterligare en debutant klev fram som målskytt - även det en Djurgårdsspelare. Jakob Lilja satte 1-0 i den första perioden, framspelad av Luleådebutanten Emil Larsson. Nick Sörensen gjorde 2-1-målet och totalt svarade debutanterna för fyra av sju poäng.

I den tredje perioden spelade svenskarna uppoffrande och täckte massor av skott när tjeckerna tryckte på. Signifikativt för ett lag med så många debutanter och med totalt endast 241 landskamper i truppen, tyckte Davidsson: