TT-Sport

Dom mot misstänkta matchfixare i dag

TT-Sport Artikeln publicerades

I dag faller domen mot två tidigare fotbollsspelare som är misstänkta för att ha försökt rigga en match mellan AIK och IFK Göteborg förra året. Männen nekar till brott, men åklagaren har yrkat på två års fängelse.(TT)

I centrum för det uppmärksammade rättsfallet står ett möte på en restaurang i Stockholm förra året. Där träffades AIK:s andremålvakt Kenny Stamatopoulos och de två misstänkta männen för att ta en fika.

Visst pratades det om fixade matcher, men bara i allmänna ordalag och ämnet dök upp när Kenny Stamatopoulos nämnde att han tidigare blivit erbjuden pengar för en läggmatch. Den aktuella matchen mellan AIK och IFK Göteborg diskuterades inte specifikt och något konkret erbjudande gjordes aldrig. Så kan man sammanfatta den förklaring som de två tidigare fotbollsspelarna gav när de hördes i tingsrätten, misstänkta för givande av muta, grovt brott.

Inget tvivel

På den andra sidan finns den berättelse som Kenny Stamatopoulos gav och som backas upp av två vittnen som han anförtrodde sig åt strax efter mötet på restaurangen. Eftersom den ordinarie målvakten var avstängd från spel skulle Stamatopoulos stå och han menar att det inte råder något tvivel om att de före detta spelarna försökte erbjuda honom pengar för att han skulle påverka resultatet i matchen.

– Som jag ser det så finns det inget utrymme för missförstånd från Kenny Stamatopoulos sida. Så med hans vittnesmål och stödbevisningen menar jag att åtalet är styrkt, sade åklagaren Johan Lindmark i tingsrätten.

Kenny Stamatopoulos gick direkt till AIK:s tränare Rikard Norling, som i sin tur kontaktade polisen och Svenska fotbollförbundet. Matchen ställdes in och händelsen skapade stora rubriker.

En av de misstänkta männen har i en senare intervju sagt att han känner sig orättvist utpekad och att han tror att fotbollförbundet vill använda händelsen för att statuera ett exempel.

– Jag menar att det är en klassisk ord mot ord-situation. Allt emanerar från Kenny Stamatopoulos. I övrigt finns det ingen bevisning. Kenny Säger själv att han var väldigt chockad. Och det är klart att är man så chockad så kan man tolka situationen felaktigt, sade försvarsadvokaten Johan Åkermark i rätten.

Viktigt vittnesmål

Bevisningen i fallet bygger nästan uteslutande på Kenny Stamatopoulos berättelse. Den tekniska bevisning som finns består av utskrivna chattar mellan honom och en av de tidigare fotbollsspelarna. Chatten visar att denne var angelägen om att veta om Stamatopulos verkligen skulle stå i den aktuella matchen och att han bad målvakten att hålla deras möte hemligt. Men där nämns inget om några pengar eller att fixa matcher.

Själva förklarar de tidigare spelarna sin resa till huvudstaden med att en av dem skulle återlämna nycklar till en lägenhet som han hade lånat. I tingsrätten sade han vidare att han efter avslutad karriär som spelare hade planerat att arbeta som spelaragent och att han därför var intresserad av hur olika spelare i AIK presterade på lagets träningar.

Den andre misstänkte mannen följde med som stöd till sin vän och säger att han i förväg inte kände till att ett möte med Kenny Stamatopoulos var planerat.

Åklagaren har yrkat på två års fängelse för de båda misstänkta männen.

– Jag menar att det här är ett grundskott mot de idrottsliga värdena. Man försöker manipulera en match i den allra högsta divisionen i fotboll i Sverige. Mot den bakgrunden måste domstolen se allvarligt på det här brottet som ska bedömas som grovt, sade han under sin plädering.