TT-Sport

Svensk succé i skicross: "Drömmen"

TT-Sport Artikeln publicerades

Skicross-VM blev ingen rolig historia för Sverige. Men i världscupen i tyska Feldberg blev det succé. Sandra Näslund vann före Lisa Andersson som tog karriärens första pallplats. - Det var ju drömmen, säger Andersson. Skicross-VM i USA blev ett misslyckande för det svenska landslaget.(TT)

Skicross-VM i USA blev ett misslyckande för det svenska landslaget. Men när världscupen startade om i tyska Feldberg gick det betydligt bättre.

Sandra Näslund, nia i VM, vann finalen före landslagskollegan Lisa Andersson.

– Det är en väldigt lätt bana men det gäller ju fortfarande att sätta allt bra och hålla en tajt linje. Men jag gjorde bra starter och då är det bara att åka tajt hela vägen ner och göra det man ska, säger Näslund till TT.

TT: Hur bra känns det här efter VM-besvikelsen?

– Det känns bra, det är inte bara VM som var en besvikelse. Det har gått tungt ett tag och egentligen hela säsongen. Men det är alltid skönt att vara uppe på pallen i gen. Jag tycker att åkningen är på väg åt rätt håll så det känns väldigt skönt.

"Betyder mycket"

Näslund var snabbast redan i kvalet i torsdags och följde upp med en fläckfri finaldag där hon vann såväl kvartsfinalen som semin och finalen efter kontrollerad åkning.

Det var säsongens andra seger, den första kom precis före jul och har följts av en tung period där hon bland annat alltså inte lyckades försvara sitt VM-guld från i fjol.

– Det var bra att jag fick en kvalseger, det gjorde mycket för självförtroendet så klart, säger Näslund.

TT: Vad betyder det här för resten av säsongen?

– Det betyder mycket, jag är fortfarande med i totalen, så det är bara att fortsätta jobba på.

"Jäkligt roligt"

För Lisa Andersson, 21, var det första pallplatsen i världscupkarriären. Och hon var såklart nöjd, inte minst eftersom hon till skillnad från Näslund inte hade ett lyckat kval.

– Jättekul, jag är jätteglad bara över att ta första pallplatsen, det känns fantastiskt. Jag var ju 14:e i kvalet och jag kanske inte hade bästa självförtroendet men när det väl gällde kunde jag vara snabb ändå, det är jäkligt roligt, säger Andersson.

– Bara man är snabb kan man komma på pallen även om man kvalar som 14:e, det är härligt att veta.

Att bli slagen av Sandra Näslund var inte speciellt tungt, tvärt om.

– Jättekul, det var ju drömmen. Jag är bara glad för Sandras skull, härligt att hon får vinna igen. Hon har kämpat så länge.

På herrsidan missade Victor Öhling Norberg tävlingen på grund av sjukdom. Bäst bland svenskarna gick det för Viktor Andersson som åkte ut i kvartsfinal.

Världscupen forsätter i Feldberg under söndagen.