TT-Sport

Seger tillbaka när VM-kvalet ska avgöras

TT-Sport Artikeln publicerades

Peter Gerhardsson väljer att ta ut en debutant, Piteås Nina Jakobsson, inför de två avgörande VM-kvalmatcherna. Dessutom är Caroline Seger tillbaka i fotbollslandslaget efter sin skada. - En av de bästa lagkaptenerna jag haft och min förlängda arm på planen.(TT)

Sverige leder sin VM-kvalgrupp inför de avslutande matcherna mot Ukraina och Danmark. Danskorna jagar tätt bakom på samma poäng, och med bara ettan direktkvalificerad för mästerskapet är det upplagt för en rysare.

Ukraina, som Sverige chockartat förlorade mot senast, väntar först.

"Kan prata om revansch"

– Man kan prata om revansch. Vi vill prestera bättre än senast, någonstans finns det i generna i kroppen hos oss ledare och spelare, säger förbundskapten Peter Gerhardsson till TT.

Lagkaptenen Caroline Seger är tillbaka i laget efter skadan som stoppade henne från förra samlingen och Gerhardsson, som tidigare inte behövt klara sig utan sin ledare på planen, är glad att hon är tillbaka.

– När jag väljer lagkapten är en taktiskt duktig spelare prio ett, gärna någon centralt i banan. Seger är en av de bästa lagkaptenerna jag har haft och när hon är borta får man inte bara försöka ersätta henne som spelare utan också som ledare på och utanför plan. Vi saknade henne, säger förbundskaptenen.

I truppen finns två spelare från serieledande Piteå med. Debutanten Nina Jakobsson tar plats och Julia Karlernäs, som kallades in i Segers ställe förra gången, är med igen.

Hyllar Karlernäs

Gerhardsson lyfter Karlernäs som en av allsvenskans bästa spelare i år och imponeras stort av henne som person.

– Jag skulle inte vara rädd att slänga in henne även om hon inte gjort en A-landskamp. Hon utstrålar något och det finns en karisma kring henne som är klart intressant. På planen jobbar hon hårt och vinner närkamper och hon visade förra samlingen att hon klarar av den här nivån.

TT: Hur känns det att det börjar närma sig ett avgörande i den här jämna gruppen?

– Det känns skönt, vi har ett läge att på egen hand ta oss till VM. Ukraina är ett lag som är bättre än många tror och damfotbollsvärlden börjar jämna ut sig så det är tufft. Totalt sett tycker jag att det är bra att konkurrensen över världen ökar, men det kommer att vara svårare att ta sig till VM, EM och OS och för oss gäller det att hänga med.

Gerhardsson har valt att ta ut 24 spelare istället för 23, för att ge skadedrabbade Lina Hurtig i Linköping chansen.