TT-Sport

Försvarsbjässen: "Vi måste spela tufft"

TT-Sport Artikeln publicerades

Hans tuffa och fysiska spel har till och med väckt storstjärnan Connor McDavids beundran. Nu ska 95 kilo västerbottnisk granit stoppa Patrick Kane & Co i USA. - Vi måste spela tufft, säger Tre Kronors backhårding Adam Larsson.(TT)

Edmontonbacken, med Skellefteå som moderklubb, har med +11 den bästa plus/minusstatistiken av spelarna i de fyra semifinallagen i ishockey-VM.

Hans magnifika defensiva spel kryddas dessutom med stenhårda tacklingar.

– Det är bara att bocka, vilken insats han gjort hittills. Han vinner ju i stort sett varenda närkamp. Det är en riktigt stabil försvarspjäs som också släppt loss lite offensivt (ett mål och två assist), säger förbundskapten Rikard Grönborg.

När Adam Larsson slog igenom i Skellefteå - SHL-debut redan som 16-åring - var han den spelskicklige talangen. Nu har han utvecklats till en av de mest fysiska spelarna.

Tacklas mest

Han är den svensk som tacklas mest i NHL. Han bokfördes för 239 tacklingar och blev sexa i hela NHL, trots att han bara spelade 63 matcher den här säsongen.

I en match mot hans gamla klubb New Jersey i november noterades han för 13 tacklingar vilket fick lagkamraten och storstjärnan Connor McDavid - som kan få möta sin hårde lagkamrat i VM-final - att utbrista:

– Helt sjuka siffror. Jag kunde inte tro det var sant när jag såg statistiken.

I VM finns ingen statistik för antalet tacklingar, men han har inte direkt legat på latsidan i Köpenhamn heller, där han rörde upp känslor med en tuff tackling mot franske forwarden Guillaume Leclerc under gruppspelet.

Kollektivt försvar

Nu behöver den svenske försvarsbjässen göra en ny toppmatch mot ett offensivt USA, lett av Chicagostjärnan Patrick Kane som med 19 poäng, åtta mål och elva assist, leder poängligan i VM.

– Det är en tuff spelare, det är svårt att försvara sig själv mot honom utan man behöver ett kollektivt försvar. Det är något vi får prata igenom. De flesta här har ju mött honom väldigt många gånger och vet vad han går för, säger Larsson. som bildar backpar ihop med Oliver Ekman Larsson.

Tre Kronor har dragit på sig en mängd utvisningar i de två senaste matcherna, sju stycken mot Ryssland och fem mot Lettland. Det är något som måste bli bättre - utan att för den skull tumma på tuffheten:

– Det har varit ett problem, speciellt mot Lettland. Men vi kan inte åka runt och tänka på det. Vi måste spela tufft. I bland ligger man på gränsen, men vissa utvisningar kan vi undvika som höga klubbor och sånt. Där är jag själv ansvarig för några. Vi har pratat om det och det är något vi kommer att göra bättre, säger han.