TT-Sport

Förbundet upplöstes - spelarna gav inte upp

TT-Sport Artikeln publicerades

Först upplöste regeringen fotbollsförbundet på grund av korruption och mutor. Upphämtningen i Reykjavik gav ett visst plåster på såren. Men sammantaget var ändå 7 juni 2018 en mörk dag för ghanansk fotboll. Ghana har beslutat att upplösa sitt fotbollsförbund.(TT)

Ghana har beslutat att upplösa sitt fotbollsförbund. Det skriver landets regering i ett pressmeddelande, Beslutet har tagits efter att fotbollsförbundets ordförande och flera andra högt uppsatta inom förbundet har ertappats med att ta emot mutor i en dokumentärfilm vid namn "When Greed and Corruption Become the Norm", som visades för allmänheten för första gången i onsdags.

"Dokumentären visar grova problem inom Ghanas fotbollsförbund, karaktäriserade av utbrett bedrägeri, korruption och mutor", säger informationsministern Mustapha Abdul-Hamid i pressmeddelandet, där han även meddelar att regeringen i Ghana snart kommer att presentera provisoriska åtgärder för att hålla igång fotbollen i landet.

Bara timmar efter beskedet spelade Ghana träningsmatch mot ett VM-laddande Island i Reykjavik. En match som till en början såg ut att bli en jobbig historia för Ghana, då Island ledde med 2-0 efter första halvlek via mål av två före detta allsvenska spelare, Kari Arnason och Alfred Finnbogason.

Kasim Nuhus reducering i andra halvlek gav visst hopp. Atlético Madrid-mittfältaren Thomas Parteys kvitterade sedan i slutminuterna till 2-2 vilket gav ett visst plåster på såren för laget som missade i kvalet till sommarens VM-slutspel.

För att läka såren utanför planen behövs mycket mer än så.