TT-Sport

Golden Knights vill leda Las Vegas ur sorgen

TT-Sport Artikeln publicerades

Las Vegas har drabbats av USA:s värsta masskjutning i modern tid. Nyskapade NHL-laget Vegas Golden Knights hoppas spela en viktig roll i stadens sorgearbete.(TT)

Amerikanska flaggan på halvstänger, hedrande plakat och värmeljus vid hotellkomplexet Bellagios världskända fontän och budskapet "Vi har varit här för er i härliga tider, tack för att ni är här för oss nu" på var och varannan elektronisk reklampelare.

Casino- och nöjesstaden Las Vegas, i delstaten Nevada i sydvästra USA, försöker resa sig efter söndagens masskjutning vid The Strip.

Misstänkte Stephen Paddock, 64, dödade minst 58 människor och skadade runt 500 efter att ha skjutit med ett maskingevär från ett hotellrum på 32:a våningen ner mot en musikfestival.

"Mått skitdåligt"

– För en del människor kommer hockeyn att vara ett sätt att komma ifrån tragedin, att kunna tänka på något roligare. Det kommer nog vara tufft, men för varje dag blir det lite lättare. Det här har varit en väldigt jobbig tid för alla. Vi ska försöka vara där ute och bidra så mycket vi kan, säger Vegas Golden Knights tränare Gerard Gallant i en tv-intervju på klubbens webbplats.

Ingen spelare eller ledare i det nya NHL-laget skadades i samband med masskjutningen. Tragedin som skedde bara ett par timmar efter att Golden Knights förlorade NHL-genrepet hemma mot ett B-betonat San Jose med 3-5. Hemmaarenan T-Mobile Arena ligger bara ett par kvarter från hotellet Mandalay Bay där skotten kom ifrån.

– Alla har tänkt på det här och mått skitdåligt över alla människor som gått bort. Personligen så kände jag ingen, men man kommer hem och ser allt på tv och tar åt sig. Men vi måste ta oss ur det, ju mer vi kan göra desto bättre, säger Gerard Galant.

Skänker 2,5 miljoner

Sagt och gjort. Golden Knights spelare har besökt offren och tackat räddningspersonalen. Klubben meddelade under onsdagen att motsvarande 2,5 miljoner kronor skänks till förmån för offren.

Trots att Golden Knights, och framförallt hela Las Vegas, är mitt uppe i en omvälvande tid ska det natten mot lördagen svensk tid spelas historisk NHL-premiär borta mot Dallas.

Vegas Golden Knights blir det första nya laget i NHL på 17 år och i juni i år fick organisationen trejda ihop sitt lag i en speciell expansionsdraft.

"Fansen verkar taggade"

Flera svenskar hamnade i organisationen. Två som väntas vara ordinarie är Tre Kronors VM-guldvinnande centrar Oscar Lindberg, från New York Rangers, och William Karlsson, från Columbus.

Under försäsongen har laget lockat mycket publik på hemmaplan, trots tre raka förluster i avslutningen, och att Vegas ännu inte vunnit i T-Mobile Arena. Försäsongen slutade totalt i tre segrar och fyra förluster, varav en i förlängning.

– Fansen verkar taggade och exalterade, det smittar oss, säger William Karlsson när TT träffar honom innan söndagens tragiska händelse.

TT: Vad tror du om era chanser den här debutsäsongen?

– Vi lirar med ett lag utan riktiga superstjärnor. Det gäller för oss att vi spelar som ett lag och jobbar för varandra. Lite det där klyschiga, med det stämmer. Kan vi göra det kan vi förhoppningsvis kämpa om en slutspelsplats.

Ingen lagkapten

General managern, sportchefen, George McPhee har meddelat att Golden Knights inte kommer ha någon lagkapten. I stället sex assisterande, tre på hemmaplan och tre borta. Det återstår ännu att se vilka det blir. I nästa vecka spelar laget sin historiska första, och förmodat känslosamma, hemmamatch i NHL mot Arizona.

– Med respekt för hur spelarna har hanterat söndagens tragedi så känns det som vi har 23 lagkaptener i det här laget, säger George McPhee.