TT-Sport

Halfvarsson ångrar VM-video: "Det är illa"

TT-Sport Artikeln publicerades

Calle Halfvarsson valde att inleda skid-VM genom att rappandes klanka ner på de norska skidåkarna i en musikvideo på NRK:s humorprogram Helt Ramm. - Jag står inte bakom det här själv. Jag ber om ursäkt till alla som tar illa vid sig, säger han.(TT)

I rapptexten som Halfvarsson framför används ord som "fuck you" och "Klæbo din lilla skit". I samma video tänder han även eld på en pappersdocka som föreställer Petter Northug samt sågar av halsen på pappfiguren. Det förekommer också flera sexistiska inslag.

Svensken ber om ursäkt för videon.

– Det är vissa grejer i videon som inte hör hemma i sporten och jag står inte bakom det heller, säger han utanför Sveriges vallalastbil i Seefeld.

Kände inte till texten

Enligt Halfvarsson visste han inte om texten innan han kom till inspelningen, som gjordes tillsammans med NRK:s svenske medarbetare Robin Bryntesson.

– Jag visste bara att vi skulle sjunga en låt. I efterhand ångrar jag det. Det blev ingen bra grej av det.

Två av de norska åkare som Halfvarsson driver med i musikvideon, Johannes Høsflot Klæbo och Emil Iversen, kommer han att möta i torsdagens VM-sprint. När de får frågor om videon vill de inte säga så mycket.

– Jag har egentligen inte någon kommentar, mer än att det är som det är. Jag har inte lagt någon energi på det, säger Høsflot Klæbo på en presskonferens.

– Jag har inte mer att tillföra, säger Iversen.

När Halfvarsson får frågor om vad han tänker om att videon beskrivs som sexistisk svarar han:

– Det är illa. Jag ber om ursäkt till alla som tar illa vid sig.

– Jag hade blivit lovad att få se den innan den släpptes, men jag fick inte se den. Det är jag besviken på.

"Oerhört olyckligt"

Varken den svenska eller norska landslagsledningen är nöjd med videon.

– Oerhört olyckligt. Absolut ingenting som varken Calle eller vi känner oss tillfreds med. Jag tycker att det är högst olämpligt, hela innehållet, säger svenska landslagschefen Rikard Grip.

– Han hade inte hela bilden där och blir lite tagen på sängen och rycks med i situationen och stunden. Det har jag till viss del respekt för. Men sen är det inte försvarbart vad som kommer ut ur filmen.

Norges landslagschef Vidar Løfshus till Aftonbladet:

– Vi har snackat om den och har lagt bakom oss. Vi vill också ta avstånd från den och tror att Calle har blivit lurad in i den.