TT-Sport

Ödesmatchen betydelselös - får inte licens

TT-Sport Artikeln publicerades

Hammarbys öde i handbollsligan avgjordes redan innan avgörandet mot HIF Karlskrona var över. Handbollförbundet beviljar inte Hammarby elitlicens till nästa säsong. Nu spelade inte liganämndens beslut någon roll.(TT)

Nu spelade inte liganämndens beslut någon roll. Hammarby, som låg sist i handbollsligan, förlorade mot HIF Karlskrona med 25-32 och åker ur högstaserien.

"Sett till det reglemente som finns och de villkor som finns däri så kunde vi inte bevilja Hammarby elitlicens för säsongen 2019/2020 då de inte uppfyller flera kritiska villkor. Reglementet är tydligt när det gäller vilka regler man har att förhålla sig till och vilket underlag liganämndens ska fatta sina beslut på", säger Jan Henriksson, ordförande i liganämnden, till Handbollsligans webbplats.

Det var mycket rörigt i Hammarby inför det sportsliga avgörandet där laget hade en poäng upp till AIK och två till Karlskrona.

Styrelsen i Stockholmsklubben lät inte tränaren Erik Larholm åka med till Karlskrona.

Hammarbys handbollsordförande Robert Petrovic säger till C More att skälet till att Larholm inte fick åka med till Karlskrona var att styrelsen ville ha en förändring.

Inget spelaruppror

Larholm dementerar för Aftonbladet uppgifter om att det skulle ha handlat om ett spelaruppror.

– Det är inget som klubben kommunicerat till mig. Då har de i så fall missat en ganska viktig bit, säger Larholm.

– Det hade varit roligt att vara med och påverka.

Patrik Svarvén coachade laget i den sista ligaomgången. Det gick bra inledningsvis. Hammarby ledde efter första halvlek med 14-12. Men sen blev det som senast mot IFK Ystad - ett ras i den andra halvleken då Karlskrona gick till ett sjumålsöverläge och till slut vann med 32-25.

AIK gjorde vad man kunde för att hålla sig kvar i handbollsligan och besegrade serieettan Kristianstad med 26-22.

Kvartsfinalval

Efter matcherna i sista omgången fick de första lagen välja kvartsfinalmotståndare. Seriesegraren Kristianstad valde att ställas mot Redbergslid, klubben som Kristianstads tränare spelade för.

"Jag har lyssnat på människorna i föreningen och efter det har vi tagit ett gemensamt beslut", säger Ljubomir Vranjes till handbollsligans webbplats.

Varken tvåan Malmö eller trean Skövde ville ha Ystads IF som motståndare i kvartsfinalen. Malmös tränare Stian Tønnesen säger att han inte ville ha något Skånederby och därför valde Sävehof.

Skövde valde Lugi och Alingsås får därmed möta Ystad.

Kvartsfinalerna spelas i bäst av fem matcher och inleds på torsdag.