Nyheter

Svanbergs drömmål tog Sverige närmare EM

Sverige slog Ungern med 1-0 och är fortfarande obesegrat i kvalet till EM för U21-landslag. Mattias Svanberg blev matchhjälte med ett drömmål och två räddningar på mållinjen. - Det var otroligt skönt, säger Svanberg om målet.(TT)
Publicerad 7 september 2018

Förbundskapten Roland Nilssons U21-landslag leder kvalgruppen till nästa års EM, med sex segrar och två kryss i tabellraden. På tisdag väntar Turkiet i Helsingborg, men det står redan klart att gruppfinalen mot Belgien i Kalmar i oktober blir avgörande för vilken av de två nationerna som vinner gruppen.

Roland Nilsson hyllar laget och resan man gjort tillsammans, och påminner om att hela gruppen började "från noll" för inte så väldigt länge sedan.

””

Lurigt Ungern

Ungern var dock en svår motståndare. Liksom i 2-2-matchen på bortaplan mötte svenskarna en överraskande ungersk uppställning. Fredagens i Falkenberg beskrivs kanske bäst som en variant av offensivt inriktat 4-1-4-1.

””

I 22:a minuten räddade Filip Dagerstål på mållinjen efter en av Ungerns farliga hörnor.

I 26:e minuten stack i stället Sverige upp i ett mönsteranfall, som drogs upp på vänsterkanten. Joel Andersson slog ett diagonalt inlägg, som Gustaf Nilsson nickade ner och bakåt till mittfältaren Mattias Svanberg, väl placerad i straffområdet. Svanberg, som i somras lämnade Malmö för italienska Bologna, klippte till hårt och fick se bollen gå i mål, via ribbans undersida.

””

På rätt plats

Före paus hann han också rensa på mållinjen - och i slutet av andra halvlek tog Svanberg ett ungerskt skott på bröstet på mållinjen, båda gångerna efter hörnor.