TT-Sport

Starkt Piteå håller liv i gulddrömmen

TT-Sport Artikeln publicerades

Piteå var pressat att vinna för att haka på guldstriden i fotbollsallsvenskan. 3-0 borta mot Hammarby var ett kraftfullt styrkebesked. - Det här ger oss ny energi, säger lagkaptenen Ellen Löfqvist.(TT)

Piteå går i och med segern upp på 33 poäng och hakar på serieledande Göteborg (34 poäng) och Rosengård (33 poäng).

Även Kristianstad, som bortaslog Vittsjö med 2-1 på söndagen, är med sina 29 poäng med i kampen om SM-titeln.

För Piteå gav spelet på Hammarby IP tre nödvändiga poäng, liksom välbehövligt råg i ryggen efter två raka förluster i allsvenskan.

– Det här var väldigt viktigt, speciellt mentalt. Det är jätteskönt att vi kunde få till ett så pass bra anfallsspel, framför allt i första halvlek. Vi har haft lite problem i de senaste matcherna, så det var skönt att komma tillbaka till det här, säger Piteås Nina Jakobsson.

Starka på fasta

Det stod tidigt klart att Hammarby skulle få en tuff eftermiddag, inte minst när det gällde att hantera Piteås fasta situationer. Redan i den första matchminuten strök en hörna strax utanför stolpen.

– Det satte standarden för matchen. Så fort vi fick en fast situation så märkte man att de blev otroligt skakiga. Och det kunde vi utnyttja, säger Ellen Löfqvist.

Piteå skapade målchanser på i princip alla sina hörnor, men det var ett individuellt misstag från Hammarby som gav gästerna ledningsmålet i den sjätte minuten.

En lång utspark från Piteås målvakt Cajsa Andersson letade sig hela vägen in i Hammarbys straffområde. Där försökte Sejde Abrahamsson rensa bort bollen, men sparkade i stället hål i luften. Cecilia Edlund tog snabbt tillfället i akt, snodde åt sig bollen och sköt distinkt in 1-0 till Piteå.

Landslagstakter

Hörnmålet skulle komma, det också. I den 35:e minuten misslyckades Hammarby med att få undan bollen framför mål och i röran och stöket kring målområdet fiskade Ellen Löfqvist fram bollen och tryckte in 2-0.

Och när Hammarby väl började äta sig in i matchen i början av andra halvlek så visade Nina Jakobsson varför hon är den senaste Piteåspelaren att ha tagit en plats i det svenska landslaget.

Jakobsson såg ut att ha sprungit bort läget när hon med en Hammarbyback i släptåg var på väg mot kanten av straffområdet. Men en snabb vändning och ett lika kvickt som välplacerat vänsterskott ställde både back och målvakt: 3-0.

– Jag blev tryckt ut mot kanten, men jag gjorde en vändning och då var det helt plötsligt öppet igen, säger Nina Jakobsson, och säger att den senaste landslagssamlingen, då Sverige säkrade en VM-plats, har gett extra energi.

– Det är klart att man blir inspirerad av att spela med så bra spelare, och att få vara i den omgivningen. Det gör att jag verkligen är taggad på fortsättningen nu under hösten.

Sex omgångar återstår av damallsvenskan.