Nyheter

Tyskland tog vara på chilenskt slarv i för-VM

Chile slarvade. Det var allt Tyskland behövde. Lars Stindl fick öppet mål och sköt den regerande världsmästaren till titeln i för-VM, 1-0. - Otroligt. Varje titel är speciell men med det här unga laget betyder det ännu mer, sade lagkaptenen Julian Draxler.(TT)
Publicerad 2 juli 2017

Chile hade bestämt sig.

Det var full fart framåt från start i finalen i Confederations Cup i fotboll mot Tyskland. Den regerande världsmästaren hade fullt sjå att freda sig på den blivande VM-arenan i S:t Petersburg.

Det tycktes bara vara en tidsfråga innan det sydamerikanska mästarlaget skulle göra mål.

Så hamnade bollen ändå på chilensk planhalva. Den defensive mittfältaren Marcelo Díaz hade full kontroll på den - tills han gav bort den till Timo Werner.

Plötsligt hade det unga och reservbetonade Tyskland två spelare fria med målvakten Claudio Bravo. Werner gav Lars Stindl öppet mål och "fel" lag tog ledningen i den 20:e minuten.

Första titeln

Chile tog med sig ett 63-procentigt bollinnehav och 12-5 i avslut till halvtid - men Tyskland fick vila i 1-0-ledning.

Stindls mål visade sig räcka till titeln - trots flera riktigt bra lägen för Chile även i andra halvlek. Marc-André ter Stegen avstyrde den sista chansen, Alexis Sánchez frispark i sista tilläggsminuten.

””

Segern är Tysklands första i Confederations Cup. Sedan starten 1992 har segraren i för-VM inte lyckats vinna det följande mästerskapet. Senast vann Brasilien Confederations Cup på hemmaplan men föll sedan med dunder och brak i VM-semifinalen mot Tyskland, 1-7.

Portugal trea

Regerande Europamästaren Portugal, utan storstjärnan Cristiano Ronaldo som åkte hem för att vara med sina nyfödda tvillingar efter semifinalen, vann tredjeprismatchen mot Mexiko med 2-1 efter förlängning.

Mexiko fick hjälp av Neto att göra 1-0 i den 54:e minuten då Javier "Chicharito" Hernández låga inlägg studsade i mål via den portugisiske backen.

I slutskedet av ordinarie tid satsade Portugal allt framåt och kastade upp mittbacken Pepe i anfallsposition. Det gav utdelning. Pepe stötte in kvitteringsbollen på tilläggstid.

Adrien Silva avgjorde sedan matchen på straff i slutet av den första förlängningsperioden.