TT-Sport

Ska AIK palla för trycket?

TT-Sport Artikeln publicerades

Två poäng skiljer lagen åt. Nu ska det avgöras: Får AIK eller IFK Norrköping lyfta Lennart Johanssons pokal i eftermiddag? - Det handlar bara om att fokusera på nuet, säger AIK:s Henok Goitom. - Vi kan inte påverka allt, säger Norrköpingstränaren Jens Gustafsson.(TT)

För AIK räcker det i praktiken med oavgjort borta mot Kalmar FF för att guldet ska vara hemma, oavsett vad som händer i matchen mellan Häcken och IFK Norrköping (så länge inte Norrköping vinner med 10-0).

Men AIK, med totalt tio oavgjorda matcher i år, satsar inte på ännu ett kryss.

– Vi har en matchplan och det är att vinna mot Kalmar. Det har vi alltid oavsett lag, vi tänker inte i resultattänk utan vi vill gå dit för att vinna matchen, säger AIK-kaptenen Henok Goitom.

AIK har under säsongen missat chanser att sätta sig själv i guldläge - och när läget sedan väl kom, förra söndagen hemma mot Gif Sundsvall, missade laget att säkra titeln.

Skadestrul i AIK

Men Stockholmslaget har ännu ett gyllene läge att i eftermiddag säkra det första guldet sedan 2009.

– Vi vet om att den här matchen hela tiden bara handlar om att fokusera på nuet och inte tänka så mycket på framtiden, för det är när man tänker framtid som man lite släpper kontrollen av vad man kan göra i nuet, säger han.

I AIK-lägret är den stora frågan hur många startspelare man tvingas klara sig utan i den avgörande matchen. Kristoffer Olsson och Enoch Kofi Adu är avstängda. Och målvakten Oscar Linnér och mittfältsstjärnan Sebastian Larsson har båda dragits med ljumskproblem och varit osäkra.

För Norrköpings del är det nog få som vågat tro på att det här läget skulle infinna sig. Laget har redan säkrat andraplatsen och kval till Europa League - trots att det bara för några omgångar sedan var åtta poäng upp till AIK.

Nu är det bara två.

– Vi är otroligt glada att vi är i en situation där vi har en möjlighet att spela om ett guld. Sedan kan vi inte påverka allt, men att få vara i den har situationen är få förunnat och det njuter vi av. Samtidigt vet vi att det är en jättetuff utmaning som väntar oss på Hisingen, säger managern Jens Gustafsson.

Stora bortaföljen

Häcken har hittills inte förlora någon av sina 14 hemmamatcher i allsvenskan. Samtidigt har IFK Norrköping sju raka allsvenska segrar mot Häcken sedan våren 2015.

TT: Hur hittar man rätt anspänningsnivå mot Häcken?

– Vi är väldigt noga med att jobba med det vi kan påverka och måna om att ha gjort allt vi kan när vi åker från Hisingen. Vi ska inte ångra något när matchen är över. Om vi sedan åker med stora silver eller guld får vi se, men vi vill göra allt för att det ska vika över till vår fördel, säger Gustafsson.

Trots bortaplan kommer Norrköping ha ett starkt stöd. Häcken har släppt 3 000 biljetter till Norrköpingssupportrar och nästan halva Bravida arena fylls av bortafans.

Till Kalmar väntas ett ännu större bortafölje: omkring 7 000 svartgula supportrar väntas till Guldfågeln arena.

Samtliga matcher i sista omgången startar klockan 15.00.