TT-Sport

Stjärnorna som ska fixa VM-festen

TT-Sport Artikeln publicerades

På damsidan är frågan knappast om Sverige ska ta några medaljer utan hur många och vem som ska ta dem. På herrsidan tycks samtidigt allt hänga på en ensam åkare. Här är Sveriges trupp till skid-VM i Seefeld. Ebba Andersson Ålder: 21 Klubb: Sollefteå(TT)

Ebba Andersson

Ålder: 21

Klubb: Sollefteå

Vilken säsong det har varit för Ebba Andersson hittills. Med sju pallplatser i världscupen är det oväntat nog hon och inte Charlotte Kalla som har varit Sveriges starkaste kort på distans. Bakom norska superstjärnan Therese Johaug går Andersson in i VM som en av de allra största medaljfavoriterna i distansloppen.

Maja Dahlqvist

Ålder: 24

Klubb: Borlänge

Att hon inte ens fick plats i A-landslaget inför säsongen var ett uppenbart misstag av landslagsledningen. Dahlqvist har haft en kanonvinter och stått på pallen sju gånger i världscupen: två segrar i sprintstafett och ytterligare fem pallplatser i individuell sprint. Bakom en Stina Nilsson med skadeproblem går hon in i VM som Sveriges starkast lysande sprintstjärna.

Hanna Falk

Ålder: 29

Klubb: Ulricehamn

Falk inledde säsongen i mycket imponerande stil när hon krossade alla, inklusive OS-mästaren Stina Nilsson, i Sverigepremiärens sprintfinal. Men i världscupen har det gått sämre och det krävdes en semifinalplats i Lahtis för två helger sedan för att hon skulle bli uttagen i VM-sprinten. I Seefeld blir hon en outsider i ett urstarkt svenskt sprintlag.

Ida Ingemarsdotter

Ålder: 33

Klubb: Åsarna

Den rutinerade landslagsåkaren åker till VM utan att vara säker på att få köra ett enda lopp, vilket känns lite märkligt med tanke på att hon har en av sina starkaste säsonger på länge bakom sig. Hon har fyra pallplatser i världscupen, varav två individuellt, men petas ändå från sprinten i den extremt tuffa konkurrensen.

Charlotte Kalla

Ålder: 31

Klubb: Piteå

Var står Charlotte Kalla? De senaste tävlingarna har inte skickat några bra signaler. Hon var 13:e på 10 kilometer i Ulricehamn för en månad sedan, hela 1.19 bakom Therese Johaug, och var också över en minut bakom Ebba Andersson i milloppet på SM. Men Kalla brukar ha extrem fingertoppskänsla när det gäller att pricka formen till mästerskap, och är en medaljkandidat på samtliga distanslopp.

Frida Karlsson

Ålder: 19

Klubb: Sollefteå

De svenska seniordamerna har staplat pallplatser på hög i världscupen. Ändå är det en 19-årig junioråkare som nästan har skapat mest rubriker inför VM. Frida Karlsson gjorde världscupdebut så sent som i söndags, i Cogne, men hennes insatser på JVM - två guld och ett brons - och stark åkning i Sverigepremiären och i Skandinaviska cupen, gör att förväntningarna är höga inför Seefeld.

Stina Nilsson

Ålder: 25

Klubb: IFK Mora

För några veckor sedan talade det mesta för att Stina Nilsson skulle missa VM. Men bristningen i låret har läkt snabbare än väntat, och när 25-åringen nu trots allt ser ut att komma till start i torsdagens sprint är hon favorit till guldet. Den regerande olympiska mästaren hade fyra raka sprintsegrar i världscupen innan hon skadade sig i Otepää.

Evelina Settlin

Ålder: 26

Klubb: Hudiksvall

Precis som för Ida Ingemarsdotter kan VM bli en trist historia för Settlin. Hennes deltagande i sprinten hänger på att någon av Stina Nilsson, Maja Dahlqvist, Jonna Sundling och Hanna Falk tvingas ställa in sin medverkan. Har en tredjeplats i sprintstafett och en fjärdeplats i individuell sprint som bästa resultat i vinter.

Jonna Sundling

Ålder: 24

Klubb: IFK Umeå

Sundling har fått sitt stora genombrott den här vintern, och vann bland annat världscupssprinten i Lillehammer i december. I Dresden tog hon två nya pallplatser - tvåa i sprintstafett, trea indviduellt - och 24-åringen utgör en av flera svenska medaljchanser i damsprinten.

Jens Burman

Ålder: 24

Klubb: Åsarna

Det har inte varit Burmans säsong så här långt. Den krånglande ryggen har inte direkt hjälpt till, men resultaten är samtidigt tydliga. Förutom jaktstarten i Lillehammer, där han hade femte bästa tid, har Burman inte varit nära toppen. I de två senaste individuella världscuploppen har han blivit 33:a respektive 32:a.

Calle Halfvarsson

Ålder: 29

Klubb: Sågmyra

Kanske är det nu eller aldrig för Calle Halfvarsson, som allt mer ser ut som Sveriges enda individuella medaljhopp på herrsidan. Det började bra i världscuppremiären, när Halfvarsson blev trea på 15 kilometer klassiskt. Och även om det har gått sisådär under större delen av vintern - problem med bihålorna tvingade honom till ett längre uppehåll efter årsskiftet - har de senaste tävlingarna lovat något bättre. Halfvarsson har karriärens första individuella mästerskapsmedalj i sikte, och har 15 kilometer klassiskt som huvudmål.

Daniel Rickardsson

Ålder: 36

Klubb: Hudiksvall

Det har inte blivit några topp tio-placeringar för landslagets mest rutinerade herråkare den här säsongen. Sommarträningen förstördes något av en operation, men frågan är om den evigt unga Rickardsson nu har sin bästa skidåkning bakom sig.

Björn Sandström

Ålder: 23

Klubb: Piteå

En av åkarna från B-landslaget som får chansen i VM. Men förvänta er inga stordåd från 23-åringen som är med för att se och lära. Har fått chansen i några världscuplopp, med en 37:e-plats i Otepää som bästa resultat i vinter.

Oskar Svensson

Ålder: 23

Klubb: Falun-Borlänge

Femteplatsen i OS-sprinten för ett år sedan skapade stora förväntningar inför den här säsongen, men Oskar Svensson har haft det kämpigt. 23-åringen har inte tagit sig till en enda sprintfinal i världscupen och har dessutom fått början av 2019 förstört på grund av sjukdom.

Viktor Thorn

Ålder: 22

Klubb: Ulricehamn

Det är för tidigt att förvänta sig VM-medaljer från Thorn, men kanske blir han tids nog nästa svenska toppåkare. I vinter har han etablerat sig som en stabil åkare bland de 20-30 främsta. Elfteplatsen i Otepää i januari var karriärsbästa i ett distanslopp.

Teodor Peterson

Ålder: 30

Klubb: IFK Umeå

Sprintveteranen var sist in i den svenska truppen och har haft en motig säsong så här långt. Men när det väl gällde som mest - Peterson gjorde upp med Martin Bergström och Johan Häggström om den sista sprintplatsen - presterade han ändå hyggligt. Semifinalplatsen i Lahtis räckte till VM, frågan är vad den uppåtgående formen räcker till väl på plats i Seefeld.

Johan Häggström

Ålder: 26

Klubb: Piteå

Utmanade Teodor Peterson om den sista platsen i VM-sprinten. Får nöja sig om att vara VM-reserv på plats.

Reserver på hemmaplan: Fredrik Andersson, Jonas Eriksson och Erik Rosjö.