Nyheter

Svensk seger i kvalrysare på Hovet

Det var matchen i EM-kvalet i basket som betydde allt. Då blev det en gastkramare utöver det vanliga. Med lite mer än en minut kvar satte Amanda Zahui poängen som gav Sverige segern mot Kroatien, 63-55 (32-30).(TT)
Publicerad 14 februari 2018

Det var som om de svenska spelarna inte ville lämna arenan efter EM-kvalsegern i basket mot Kroatien inför 5 027 åskådare på Hovet i Stockholm.

Som de njöt.

Amanada Zahui stod framför en lång rad av de supportrar som mot slutet bildade en ljudkuliss det var omöjligt att förlora i.

Längst fram studsade två tjejer i tioårsåldern.

Den ena fick en kram medan den andra besegrade sin blygsel och fick fram det hon ville ha sagt:

””

Hon tog i lite, men visst var Sveriges representant i WNBA oerhört viktig mot Kroatien.

Zahui dominerade under korgarna, bland annat med 16 returer, och hon satte matchavgörande 59-53 med lite mer än en minut kvar av dramat.

””

"Riktigt jävla glad"

Efter debaclet i Borås i lördags fick spelarna se videoklipp där italienskorna slängde sig efter lösa bollar framför fötterna på stillastående svenskor. Mot Kroatien lovade lagkaptenen Elin Eldebrink ett blågult jävlar anamma.

Kalis Loyd, som fick chansen från start i stället för skadade Farhiya Abdi, personifierade inställningen och satte tonen direkt. Frankrikeproffset spelade försvar på Kroatiens stjärna Antonija Sandric och var dessutom vassast framåt med 12 poäng.

””

Bäst när det gällde

Elin Eldebrink var eld och lågor. Efter en jobbig match på den offensiva planhalvan gjorde lagkaptenen fem av sina sex poäng när det behövdes som mest.

Dessförinnan hade Sverige inte fått i en enda boll under de första fem minuterna i sista perioden.

””

I och med segern är Sverige tvåa i gruppen bakom Italien, som slog Makedonien med 93-33. Toppduon har tre segrar och en förlust medan Kroatien står på två segrar och två förluster inför kvalavslutningen i november.