TT-Sport

Svenska NHL-experterna: "En av de främsta"

TT-Sport Artikeln publicerades

Henrik Zetterbergs långa och framgångsrika ishockeykarriär är över. Viasats NHL-expert Håkan Södergren hyllar "Zäta" som en av de allra bästa. - Tittar man i backspegeln har han haft en karriär som innehåller nästan allt, säger Södergren.(TT)

Henrik Zetterberg, 37, tvingas avsluta karriären på grund av långvariga ryggproblem och hans NHL-karriär i Detroit Red Wings stannar på 15 säsonger. Det blev förutom en Stanley Cup-vinst även OS- och VM-guld.

Att Detroit-kaptenen nu lägger av på grund av en skada tycker Viasats NHL-expert Håkan Södergren är tråkigt.

– En fantastisk karriär tar slut och egentligen inte på sina egna villkor. Alla vill bestämma över sitt eget öde, så det är tråkigt. Han har haft en otroligt hög smärttröskel och orkat spela med stora smärtor förmodligen.

"Mognat som ett rödvin"

Södergren beskriver en lojal och skicklig spelare som lyckats anpassa sig till de förändringar som ishockeyn genomgått de senaste 10-15 åren då Zetterberg varit mitt uppe i karriären.

– Han var inte den som var först över till NHL, han har tagit lite tid på sig, mognat och som ett rödvin bara blivit bättre, säger han.

Södergren menar att Zetterberg är en av de skickligaste och mest framgångsrika svenska spelarna genom tiderna och placerar honom uppe bland de tidigare NHL-stjärnorna Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström.

"Burit en tradition"

– Ser man till hans meritlista så platsar han där faktiskt. Han har vunnit allt som de har vunnit också och spelat längre än många av dem. Han har burit en tradition i en av ursprungsklubbarna i NHL. Det ansvaret och kraven som finns på de spelarna är lite speciellt. Där tror jag att man får ha extra stor aktning för Zetterbergs resultat. Han är en av de främsta.

Södergrens kollega och tidigare spelaren Rickard Wallin hyllar också Zetterberg

"En fullkomligt fantastisk karriär får förvisso ett tråkigt slut men det är också det enda fläcken man kan hitta i Zätaâ??s CV. Vi kom in samtidigt i pojklandslaget och det finns få man unnar framgångarna mer. Otrolig spelare och ännu bättre lagkamrat" skriver han på Twitter.