Nyheter

Villa tog första SM-guldet: "Magiskt"

Villa Lidköping har tagit ett efterlängtat första SM-guld i bandy - 44 år efter klubbens första final. Efter fyra förluster blev det femte gången gillt i 8-4-segern mot Västerås på ett stökigt Studenternas IP i Uppsala. - Magiskt, helt magiskt, säger lagkaptenen David Karlsson.(TT)
Publicerad 23 mars 2019

Villa Lidköpings tillresta supportrar kunde knappt hålla sig under slutminuterna på "Studan" vid Fyrisån. När slutsignalen ljöd var den 85-åriga bandyklubbens första SM-guld ett faktum - efter fyra förlorade finaler sedan 1975 - och tusentals av de totalt 18 667 åskådarna sprang in på isen.

Lagkaptenen David Karlsson såg tagen ut, med mästarpokalen i ena handen, efter 8-4-segern mot 20-faldiga mesta mästarlaget Västerås.

””

"Kontrollerar matchen"

Herrfinalen mellan elitserieettan Villa och tvåan VSK var jämn i drygt en halvtimme sedan lagen följts åt upp till 2-2. Men när Martin Andreasson satte 3-2 efter 35 minuters spel var det inledningen på matchens avgörande ryck.

Drygt en och en halv minut senare satte Martin Karlsson 4-2 för Villa efter en elegant soloräd och i 40:e minuten sköt Martin Johansson 5-2 på frislag.

””

Västgötarna gick till halvtidsvila med en tremålsledning, och samtidigt utbröt oroligheter på läktarplats vid Västeråsklacken. Polis fick ingripa med pepparsprej innan situationen lugnades ner. Ingen person fördes till sjukhus, enligt sjukvårdspersonal TT talade med på plats.

VSK:s tränare Michael Carlsson uppfattade inte situationen, med ger ett kort uttalande kring den.

"Inte bra"

””

Villa spelade av andra halvlek och vann till slut med 8-4 efter mål av Joakim Andersson, David Karlsson och Johan Löfstedt samt två VSK-reduceringar från Oscar Gröhn och Robin Andersson.

””

Lagkapten Karlsson, som gjorde 7-2-målet, är inriktad på ett stort guldfirande under lördagskvällen och natten. Först under söndagen bär det av hem till Lidköping, en kommun med knappt 40 000 invånare.

””

En av dem svarar sedan över Karlssons axel när Villa-anfallaren får frågan om firande kommer ske i Uppsala.