TT-Sport

Svenskt bandyguld på kinesisk sjöis

TT-Sport Artikeln publicerades

Det blev svenskt guldjubel efter VM-finalen i bandy på sjöisen i Chengde i Kina. 1-0 mot Ryssland säkrade Sveriges åttonde VM-guld. Sverige vann den täta och målsnåla finalen mot de ryska ärkerivalerna, 1-0 genom mål av Camilla Johansson.(TT)

Sverige vann den täta och målsnåla finalen mot de ryska ärkerivalerna, 1-0 genom mål av Camilla Johansson.

Den rutinerade Karebyspelaren slog in segermålet efter 42 minuter i den första halvleken.

– Det är en fantastisk och obeskrivlig känsla att stå som vinnare med det här laget. Vi har kommit ihop som lag och i dag krigade alla från minut 1 till 93. Det är så starkt att vi håller nollan mot Ryssland, säger segerskytten Camilla Johansson till svenskbandy.se.

Det är åttonde gången Sverige tar guld på damsidan i VM och resultatet är en repris på senaste VM-finalen 2016 i USA då det också blev uddamålsseger för svenskorna. Sverige har bara förlorat en final, 2014 mot just Ryssland.

Det blev en tuff VM-final, med många närkamper.

– Det var en otrolig kamp på planen med väldigt fysiskt spel. Vi stod verkligen upp bra. Inställningen är nyckeln till segern. Vi visste att det skulle bli tufft. Ryskorna är stora och starka och spelar på gränsen. Men det räcker att göra ett mål mer än motståndarna och det lyckades vi med, säger förbundskaptenen Magnus Nordin till svenskbandy.se.

Målvakten Linda Odén blev stor matchvinnare för det svenska laget.

– Hon räddade bland annat en straff i första halvlek och i matchens slutskede gjorde hon en fantastisk enhandsräddning på hörna. Det är viktigt med matchvinnare och i dag finns det hjältar på alla positioner. Alla gör sitt jobb fullt ut, säger Magnus Nordin.