Nyheter

Sverige långt från VM-formen mot Sydafrika

Hanna Glas prickade ribban och Madelen Janogy nickade tätt över i sin landslagsdebut. Men Sverige fick nöja sig med 0-0 mot Sydafrika i årets första fotbollslandskamp.(TT)
Publicerad 22 januari 2019

Det var ingen VM-sprakande insats från Sverige i årets första officiella landskamp (Sverige vann med 4-0 i en inofficiell match mot Sydafrika förra veckan). Men med tanke på att fler än hälften av spelarna fortfarande är mitt uppe i försäsongen med sina klubblag var det i alla fall ännu en stark svensk försvarsinsats på Green Point Stadium i Kapstaden.

””

Zigiotti från start

Hemmalaget Sydafrika fick inte ut mycket av det snabba omställningsspel som Sverige på förhand ville se upp med. Det svenska mittfältet styrde matchen - Julia Zigiotti Olme gjorde sin första landskamp från start bredvid Caroline Seger och Kosovare Asllani - och längst fram var Stina Blackstenius ofta ett orosmoment för motståndarna med sina idoga löpningar i djupled. De hetaste målchanserna låg dock en försvarsspelare bakom.

Sveriges tre bästa möjligheter kom under matchens sista 20 minuter, och Hanna Glas var inblandad i samtliga.

Först hittade hennes krossboll Olivia Schough i bortre delen av straffområdet, men den nyblivna Djurgårdsspelarens halvvolley reflexräddades av den sydafrikanska målvakten Andile Dlamini.

Några minuter senare kom nästa inlägg från Paris Saint-Germain-backen. Den här gången nådde bollen Madelen Janogy - Piteåspelaren kom in efter en timme och fick göra sina första landslagsminuter - men nicken gick strax över. Hennes inhopp lovade ändå gott.

””

Glas i ribban

Allra närmast ett segermål var dock Hanna Glas själv. Hon bröt in från sin högerkant och avlossade ett skott som gick klockrent i ribban.

””

Några mål blev det ändå inte, och Sverige fick nöja sig med 0-0. Glädjande var att Piteåmålvakten Cajsa Andersson fick hålla nollan i sin första landskamp.

””
””

Lagkaptenen Caroline Seger blev utbytt mot Piteås Julia Karlernäs inför den andra halvleken. I slutet av den första gjorde Seger sig illa i en närkamp och tog sig för nacken.