TT-Utrikes

Anklagar bank för "politisk censur"

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den 19-årige studentledaren Joshua Wong i Hongkong anklagar den brittiska storbanken HSBC för "politisk censur", efter att han vägrats öppna konto för sitt nystartade parti. - De kanske tycker att jag är politiskt känslig och att de måste tillämpa politisk censur, säger Wong.(TT)

Den 19-årige studentledaren Joshua Wong i Hongkong anklagar den brittiska storbanken HSBC för "politisk censur", efter att han vägrats öppna konto för sitt nystartade parti.

– De kanske tycker att jag är politiskt känslig och att de måste tillämpa politisk censur, säger Wong.

Wong, som blivit en av ledargestalterna för demokratirörelsen i Hongkong, meddelade i mars att han startat ett parti inför höstens parlamentsval, som ska verka för ett mer oberoende Hongkong.

HSBC förnekar anklagelserna och säger att "banken inte vägrar någon att öppna konton på grund av kundens politiska åsikter".

Hongkong är en så kallad speciell administrativ region i Kina och har en hög grad av autonomi, sedan tiden som brittisk besittning. Men demokratiaktivister och människorättsgrupper är oroliga för att Kina håller på att inskränka det självstyre som Hongkong åtnjuter.