TT-Utrikes

Arabisk protest mot ny lag i Tel Aviv

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ilskna slagord ekar på Tel Avivs gator där tusentals israeliska araber protesterar mot en ny lag som slår fast att Israel är en judisk stat. Demonstranterna bär plakat med ordet "jämlikhet" på både arabiska och hebreiska. - Lagen legitimerar rasism.(TT)

Ilskna slagord ekar på Tel Avivs gator där tusentals israeliska araber protesterar mot en ny lag som slår fast att Israel är en judisk stat. Demonstranterna bär plakat med ordet "jämlikhet" på både arabiska och hebreiska.

– Lagen legitimerar rasism. Det är mycket viktigt att visa att vi är här, att göra motstånd, säger 19-åriga demonstranten Laila al-Sana till nyhetsbyrån Reuters.

Den kontroversiella lagen, som slår fast att enbart judar har rätt till självbestämmande i Israel samt berövar arabiskan dess status som officiellt språk, godkändes av parlamentet i mitten av juli. Debatten var hätsk, redan då hävdade landets arabiska politiker att skrivningen gör dem till andra klassens medborgare.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har dock försvarat lagen som nödvändig för att kunna hantera palestinska utmaningar mot det judiska självstyret.

Förra helgen protesterade tiotusentals israeliska druser mot lagen.