TT-Utrikes

Australiska gay-elever ska inte få relegeras

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Fristående religiösa skolor i Australien ska inte längre få stänga av homosexuella elever på grund av deras läggning, enligt den konservativa regeringens lagförslag som väntas godkännas av parlamentet med stöd av socialdemokratiska Labor.(TT)

Fristående religiösa skolor i Australien ska inte längre få stänga av homosexuella elever på grund av deras läggning, enligt den konservativa regeringens lagförslag som väntas godkännas av parlamentet med stöd av socialdemokratiska Labor.

Frågan om fristående skolors möjlighet att diskriminera homosexuella elever och lärare har på sistone uppmärksammats stort i australiska medier. Landets premiärminister Scott Morrison, djupt troende kristen, kommenterade inledningsvis uppståndelsen med felaktig rapportering i medierna, men förklarade senare att han skulle försöka ändra lagen för att motverka förvirring och oro bland elever och föräldrar.

– Jag kommer att vidta åtgärder för att säkerställa att tillägg införs så snart som möjligt för att klargöra att elever på icke-statliga skolor inte kan relegeras på grund av sin sexualitet, säger han.

Det grönröda partiet Greens vill gå ett steg längre och även hindra skolor från att diskriminera lärare på grund av sexualitet eller könsidentitet.