TT-Utrikes

Bakgrund: Putins väg mot makten

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Med dagens ryska val säkrar Vladimir Putin sin makt för ytterligare en period, och knappt någon räknar med något annat än en seger för den sittande presidenten. I snart 20 år har den forne KGB-agenten haft ett avgörande inflytande över sitt land. Född i Leningrad(TT)

Född i Leningrad

Vladimir Putin föddes den 7 oktober 1952 och växte upp i dåvarande Leningrad, numera S:t Petersburg. Fadern var marinsoldat och skadades allvarlig vid belägringen av Leningrad under andra världskriget.

Putin antogs till universitetets juristutbildning och rekryterades redan som 23-åring till den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB, där han arbetar med kontraspionage och övervakning av utländska medborgare i Leningrad.

Stationerad i DDR

Under 80-talet var han stationerad i Dresden i dåvarande DDR för att rekrytera KGB-agenter bland de utländska studenterna på universitetet. Efter DDR:s fall och Tysklands återförening återvänder han hem och börjar arbeta på sitt gamla universitet.

Efter det misslyckade KGB-stödda kuppförsöket mot president Michail Gorbatjov 1991 lämnar Putin sin aktiva tjänst i KGB. I stället rekryteras han av Leningrads borgmästare Anatolij Sobtjak till stadens administration. Här lägger han grunden till ett nätverk som senare kom att bli betydelsefullt för honom.

Premiärminister under Jeltsin

1996 börjar han arbeta nära president Boris Jeltsin i Moskva, och utses till chef för den ryska säkerhetstjänsten FSB, det sovjetiska KGB:s efterträdare. I augusti 1999 utses han till premiärminister, och blir populär hos folket bland annat för sin hårda linje mot separatisterna i Tjetjenien.

Jeltsins tronföljare

När president Jeltsin överraskande meddelar sin avgång på nyårsafton 1999 tar Putin över landets ledning. Jeltsin hade redan tidigare meddelat att han ville se Putin som sin efterträdare. I mars 2000 väljs han för första gången till landets president med 52,5 procent av rösterna redan i första valomgången.

Byter plats med Medvedev

2004 återvaldes Putin med 72 procent av rösterna, men fyra år senare stoppas han från omval eftersom författningen bara tillåter två presidentperioder i rad. Putin lyfte då fram sin premiärminister och gunstling Dimitrij Medvedev till ny kandidat. Medvedev kunde också väljas, och samma dag som Medvedev svor eden utsågs Putin till premiärminister. På så sätt kunde Putin fortsätta ha starkt inflytande över rysk politik.

Omvald i vinklad kampanj

Inför valet 2012 meddelar Putin att han återigen ställer upp som presidentkandidat - och i mars väljs han till president för tredje gången med två tredjedelar av rösterna. Kommunistledaren Gennadij Ziuganov blir tvåa med 17 procent. Eftersom mandatperioden nu också har förlängts från fyra till sex år har Putin säkrat makten till 2018.

Samtidigt kommer kritik mot misstänkt valfusk. Den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE:s observatörer kallar kampanjen "tydligt vinklad" till Putins fördel, och oppositionen protesterar i Moskva.

Olaglig annektering

Under Putins tid har många ryssar fått ett uppsving i levnadsstandarden, och landets ekonomi har vuxit kraftigt efter kriserna under Jeltsins 90-tal. Samtidigt har Putins år vid makten inneburit ett mer auktoritärt styre med begränsningar i pressfriheten och övergrepp mot politiska meningsmotståndare.

Den mest omstridda händelsen under Putins senaste presidentperiod är annekteringen av Krim våren 2014. Dagens presidentval sker också på fyraårsdagen av att den ukrainska halvön formellt anslöts till Ryssland. Annekteringen har fördömts internationellt.

Den starke ledaren

Putin har aktivt strävat efter att återigen göra Ryssland till en stormakt och stärka landets muskler i omvärldens ögon, och den militära upprustningen och övningarna har ökat. I propagandabilden ingår också Putins egen vilja att framställa sig själv som en hårding och karlakarl, som gärna poserar på hästryggen eller under jakt- och fisketurer i den ryska vildmarken.