TT-Utrikes

EU-parlament vill ha glyfosatförbud

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Bekämpningsmedel som innehåller glyfosat bör förbjudas i EU från december 2022, anser EU-parlamentet i en icke bindande resolution. Glyfosat - som bland annat ingår i ogräsmedlet Roundup - har länge varit omstritt, efter misstankar om att det är cancerframkallande.(TT)

Bekämpningsmedel som innehåller glyfosat bör förbjudas i EU från december 2022, anser EU-parlamentet i en icke bindande resolution.

Glyfosat - som bland annat ingår i ogräsmedlet Roundup - har länge varit omstritt, efter misstankar om att det är cancerframkallande. Olika undersökningar har dock kommit fram till olika resultat, vilket lett till tvekan inom EU om ämnet ska förbjudas eller inte.

EU-parlamentet trycker dock på - även om oenigheten syns även där. Tisdagens omröstning slutade med 355 ja mot 204 nej och 111 nedlagda röster.

Som en följd av motståndet mot glyfosat meddelar EU-kommissionen att man kommer att undersöka möjligheterna till förlängt tillstånd för ämnet i bara mellan fem och sju år, i stället för tio år som tidigare tänkt. I måndags fick kommissionen ta emot 1,3 miljoner namnunderskrifter som samlats in av aktivister till stöd för ett förbud.

En kommitté med representanter för EU:s medlemsländer diskuterar frågan under onsdagen.