TT-Utrikes

Fem länder överens: Kaspiska havet är ett hav

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ryssland, Iran, Azerbajdzjan, Kazakstan och Turkmenistan omger tillsammans Kaspiska havet. I över två decennier har nationerna grälat om havets rättsliga status, men nu har de ingått en överenskommelse för att lätta på spänningarna.(TT)

Ryssland, Iran, Azerbajdzjan, Kazakstan och Turkmenistan omger tillsammans Kaspiska havet. I över två decennier har nationerna grälat om havets rättsliga status, men nu har de ingått en överenskommelse för att lätta på spänningarna.

Oenigheterna har bland annat handlat om huruvida vattnet ska kallas hav eller sjö - två benämningar som faller under olika internationella lagar. Nu har de slagit fast att det är ett hav, men enligt bestämmelser i avtalet ska det ha "en särskild rättslig status".

De fem ländernas ledare träffades i den kazakstanska hamnstaden Aktau under söndagen för att skriva under dokumentet.

– Vi har fört samtal i över 20 år, och det har krävt en hel del ansträngningar från samtliga parter, säger värdnationens president Nursultan Nazarbajev.

Rysslands president Vladimir Putin anser att överenskommelsen är av stor betydelse och manade efter mötet till fördjupat militärt samarbete länderna emellan.