TT-Utrikes

Man på balkong träffad av lava på Hawaii

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Vulkanutbrottet på Hawaii har orsakat en första, allvarlig personskada. En man som satt på en balkong på tredje våningen i ett bostadshus träffades plötsligt av en "lavabomb", ett kraftigt stänk av lava, som krossade nedre delen av hans ben, rapporterar Hawaii-tidningen Star-Advertiser.(TT)

Vulkanutbrottet på Hawaii har orsakat en första, allvarlig personskada. En man som satt på en balkong på tredje våningen i ett bostadshus träffades plötsligt av en "lavabomb", ett kraftigt stänk av lava, som krossade nedre delen av hans ben, rapporterar Hawaii-tidningen Star-Advertiser.

Lavastänk av det slaget kan väga lika mycket som ett kylskåp och även små skvättar kan vara dödliga, säger polisen till tidningen.

Lavan som flödar från vulkanen Kilauea har förstört ett dussintal hem och tvingat ett tusental personer att evakuera. Vulkanen ligger på Hawaiis till ytan största ö och sköt vid utbrottet upp ett tre kilometer högt askmoln i luften från sin krater.

Mannen som träffades av lavastänket satt på en balkong upp emot fyra mil öster om vulkanen.

Lavaflödena från vulkanen har drivit fram långa sträckor och har nått ända till havet. I vattnet skapas en blandning av glaspartiklar och gas som är giftig. Polisen uppmanar allmänheten att undvika dimma som bildats längs med kusten.