TT-Utrikes

FN: 10 000 dödade i krigets Jemen

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Minst 10 000 människor har dödats i det 18 månader långa inbördeskriget i Jemen. Siffran kommer från FN och är nästan dubbelt så hög som den vanligtvis angivna siffran på drygt 6 000 dödade. FN-samordnaren Jamie McGoldrick säger att den nya siffran grundas på information från vårdinrättningar i Jemen.(TT)

Minst 10 000 människor har dödats i det 18 månader långa inbördeskriget i Jemen. Siffran kommer från FN och är nästan dubbelt så hög som den vanligtvis angivna siffran på drygt 6 000 dödade.

FN-samordnaren Jamie McGoldrick säger att den nya siffran grundas på information från vårdinrättningar i Jemen. Antalet dödsoffer kan vara högre eftersom några regioner saknar vårdinrättningar och avlidna ofta begravs utan att registreras.

Konflikten i Jemen har gjort tre miljoner människor hemlösa och tvingat 200 000 att fly utomlands. Omkring 14 av landets 26 miljoner invånare behöver mathjälp.

Kriget mellan de Iranstödda Huthirebellerna och de saudistödda regeringsstyrkorna har pågått sedan i mars 2015. Året innan hade rebellerna tagit kontrollen över huvudstaden Sanaa och tvingat bort president Abd Rabby Mansur Hadi, som i dag har sitt högkvarter i Aden.