Annons
Nyheter

Franske stjärnkocken Paul Bocuse död

Den franske stjärnkocken Paul Bocuse, mannen som gett namn till kockutmärkelsen "Bocuse d'Or", har avlidit i Parkinsons sjukdom. Han blev 91 år. - Hans rödvinssås startade mitt kockintresse, säger stjärnkocken Karin Fransson. "Paul Bocuse är inte längre med oss.(TT)
Publicerad 20 januari 2018

"Paul Bocuse är inte längre med oss. Kockarna gråter i sina kök, såväl i Élyséepalatset som i hela Frankrike. Fransk gastronomi kommer att fortsätta att göra honom stolt", skriver landets president Emmanuel Macron på Twitter.

Paul Bocuse föddes i en matkunnig familj, hans pappa drev restaurangen L'Auberge du Pont de Collonges där han började som lärling redan vid 16-års ålder. 1965 såg han till att pappans restaurang fick inte mindre än tre stjärnor i matälskarnas bibel Micheline-guiden och han blev senare den ende fransman som lyckats med bedriften att behålla betyget i inte mindre än fyra decennier.

Annons

Innovatör inom matkonsten

Trots att Bocuse ses som en innovatör inom matkonsten var han även mån om traditioner och flera av hans rätter har lämnats oförändrade i tiotals år. Bland annat en svart tryffelsoppa som han skapade åt den franske presidenten Valery Giscard d'Estaing 1975 - den president som tilldelade honom Hederslegionen (Frankrikes finaste statsorden).

Svenska kockgiganten Karin Fransson träffade Bocuse för 35 år sedan i Frankrike. Mötet, och smaken av en speciell sås, gjorde stort intryck på henne.

””

Lyfte fram kockarna

Karin Fransson säger att Bocuse lyfte fram kockarna och gjorde dem synliga, när de tidigare bara haft en roll bakom kulisserna.

””

Hon kommer att minnas Paul Bocuse som en levnadsglad person.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons