TT-Utrikes

Undantagstillstånd inför jätteorkan

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Georgia har utlyst undantagstillstånd i väntan på att jätteorkanen Florence ska dra in över delstaten. Samtidigt har närmare två miljoner invånare ombetts eller beordrats att evakuera i North Carolina, South Carolina och Virginia.(TT)

Orkanen har blivit nedgraderad till kategori 3 på den 5-gradiga skalan, men det innebär ändå att den är "extremt farlig", bedömer USA:s orkancenter NHC. I delstaten Georgia, där stora mängder regn väntas, har undantagstillstånd utlysts i samtliga 159 regioner.

"Delstaten mobiliserar alla tillgängliga resurser för att garantera allmänhetens säkerhet inför Florence", säger guvernören Nathan Deal.

Evakuering beordrad

I delstaterna North Carolina, South Carolina och Virginia har uppemot 1,7 miljoner invånare beordrats eller uppmanats att evakuera sina hem eller arbetsplatser.

– Detta är ett historiskt oväder, som kommer kanske en gång per livstid, varnar North Carolinas guvernör Roy Cooper.

Evakueringar är dock inte så lätta i alla lägen - vägarna i dessa delar av USA präglas även i vanliga fall av mycket tät trafik, och redan på onsdagen rapporterades om långa bilköer på en del håll.

Florence väntas nå USA:s kust på torsdagskvällen svensk tid, och sedan fortsätta härja i östra USA hela helgen.

Landet redo

Donald Trump säger att Florence är en orkan av en kaliber som USA:s östkust inte sett på decennier. Men han försäkrar att landet är redo för "den stora som kommer". Samtidigt uppmanar han invånare i de berörda delstaterna att följa uppmaningarna om evakuering.

– Ta er bort från den, lek inte med den, det är en stor en, kanske så stor som den kan bli, säger han.

Jeffrey Byard på USA:s federala katastrofmyndighet Fema åberopar en tidigare världsmästare i tungviktsboxning i sin jämförelse med orkanen.

– Det här kommer att bli ett Mike Tyson-slag mot Carolinas kust, säger han och tillägger att det finns närmare 20 miljarder dollar, motsvarande 180 miljarder svenska kronor, i Femas katastrofhjälpsfond.