TT-Utrikes

IS påstår sig ligga bakom dådet i Toronto

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Jihadistgruppen Islamiska staten säger sig ligga bakom skottdådet i Toronto i Kanada i söndags, då en 18-årig kvinna och en tioårig flicka sköts ihjäl och tretton skadades av en pistolbeväpnad man. IS påstår via sin propagandakanal Amaq att mannen var en av gruppens "soldater".(TT)

IS påstår via sin propagandakanal Amaq att mannen var en av gruppens "soldater". Polisen i Toronto är avvaktande till uppgifterna. "För närvarande har vi inga fakta som styrker det här anspråket", heter det i polisens uttalande, enligt AFP.

Det var vid 22-tiden på söndagskvällen som gärningsmannen öppnade eld mot grupper av människor längs med en gata i Torontostadsdelen Greektown. Vittnen berättar om hur mannen sköt, laddade om och fortsatte att skjuta. En 18-årig kvinna och en tioårig flicka dödades. Ytterligare 13 personer har skottskador, några allvarliga sådana. Mannen tog sitt eget liv efter en eldstrid med polisen.

Skytten har identifierats som en 29-årig man från stadsdelen Thorncliffe Park i Toronto. Han led av psykisk ohälsa och hade varit i kontakt med sjukvården upprepade gånger när han sökte hjälp för depression och psykoser.

Det finns inga officiella uppgifter om att 29-åringen hade några kontakter med extremistgrupper. I en intervju med kanadensiska etermediebolaget CBC News på tisdagen tonade myndigheterna ned säkerhetshotet.

"I nuläget finns det inget samband med hot mot rikets säkerhet", uppgav Hilary Peirce, talesperson för myndigheten för inrikes säkerhet då för CBC News. Hon påpekade även att lokal polis kommer att fortsätta att ansvara för utredningen av morden.