TT-Utrikes

Korruptionsanklagelser mot Zuma under luppen

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den statliga kommission som ska utreda anklagelserna om omfattande korruption som riktats mot Sydafrikas expresident Jacob Zuma har inlett arbetet. Men en rapport om slutsatserna väntas först om ett par år.(TT)

Kommissionens ordförande Raymond Zondo har manat allmänheten att träda fram med bevis för det som brukar kallas "kidnappning av staten", men gensvaret har hittills varit skralt, sade han när kommissionen samlades på måndagen.

– Jag vill ta tillfället i akt att återigen be allmänheten att träda fram information. Om den här kommissionen ska kunna utföra sitt arbete på rätt sätt behöver vi bevis, sade han.

Kommissionen tillsattes av Jacob Zuma själv i januari, efter en domstolsorder. Det skedde bara veckor innan han tvingades bort från presidentposten sedan stora delar av regeringspartiet ANC vänt honom ryggen.

I centrum för granskningen står förutom Zuma den mäktiga affärsfamiljen Gupta. I korthet går anklagelserna ut på att Zuma lät familjen Gupta köpa politiskt inflytande och lönsamma regeringskontrakt.

Kommissionen har inte mandat att väcka åtal, men kan rekommendera rättsväsendet att inleda brottsutredningar.

Jacob Zuma har tidigare åtalats på 16 punkter för bedrägeri och penningtvätt, i samband med en stor vapenaffär i Sydafrika på 1990-talet, innan han blev president.